Krokiety ruskie z dodatkiem boczku

Składniki:

( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 12 krokietów)
 Naleśniki:

  1. Mąka pszenna 2 szklanki
  2. Woda 1 i 1/2 szklanki
  3. Mleko szklanka
  4. Jajko
  5. Sól 1/2 łyżeczki
  6. Olej łyżka
Farsz:
  1. Twaróg mielony śmietankowy 500 g
  2. Ziemniaki ugotowane 500 h
  3. Boczek 100 g
  4. Cebula
  5. Sól
  6. Pieprz
Dodatkowo:
  1. Olej do smażenia
  2. Jajka 2
  3. Bułka tarta
Przygotowanie:

Boczek podsmażyć na chrupko na suchej patelni.

Cebule pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. 

Ziemniaki, obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Przestudzić i przecisnąć przez praskę.

W misce wymieszać twaróg z ziemniakami, boczkiem i cebulą. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.

Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek.

Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć zaczynając od boków, a następnie zwinąć w rulonik. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






1 komentarz: