Składniki:
( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 12 krokietów)
Naleśniki:
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Woda 1 i 1/2 szklanki
- Mleko szklanka
- Jajko
- Sól 1/2 łyżeczki
- Olej łyżka
Farsz:
- Twaróg mielony śmietankowy 500 g
- Ziemniaki ugotowane 500 h
- Boczek 100 g
- Cebula
- Sól
- Pieprz
Dodatkowo:
- Olej do smażenia
- Jajka 2
- Bułka tarta
Przygotowanie:
Boczek podsmażyć na chrupko na suchej patelni.
Cebule pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
Ziemniaki, obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Przestudzić i przecisnąć przez praskę.
W misce wymieszać twaróg z ziemniakami, boczkiem i cebulą. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.
Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek.
Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć zaczynając od boków, a następnie zwinąć w rulonik. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Chętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń