Śledzie po cygańsku

 Składniki:

  1. Filety śledziowe 500 g ( u mnie wiejskie)
  2. Ketchup 3/4 szklanki ( szklanka o pojemności 250 g)
  3. Ogórki konserwowe 5 średnich sztuk ( ok 180 g)
  4. Cebula czerwona średnia ( może być również biała
  5. Musztarda łyżka
  6. Olej 2 łyżki
  7. Cukier 1/2 łyżki
  8. Papryka słodka 1/2 łyżeczki
  9. Papryka ostra szczypta
  10. Pieprz ilość wg uznania
Przygotowanie:

Na początek przygotować zalewę. Do miski wlać olej, ketchup, dodać musztardę, pieprz, cukier paprykę słodką i ostrą. Całość wymieszać.

Dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz cebulę. Całość wymieszać. Na końcu dodać śledzie pokrojone w paski i ponownie wymieszać. Jeśli używacie śledzi z wiaderka należy je wcześniej wymoczyć zmieniając wodę.

Śledzie wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki, ale najlepiej smakują na drugi dzień. Śledzie można przechowywać w lodówce kilka dni.

Z podanej porcji wyszedł litrowy słoik śledzi. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






Komentarze