🍩 Błyskawiczne pączki z mascarpone 🍩

 Składniki:

( porcja na ok. 30 sztuk, szklanka 250 ml)

  1. Serek mascarpone 250 g
  2. Jogurt naturalny 2 łyżki
  3. Mąka pszenna 2 szklanki
  4. Jajka 3
  5. Proszek do pieczenia łyżeczka
  6. Cukier z wanilią łyżeczka
  7. Cukier puder 3 łyżki
  8. Ocet lub spirytus łyżka
Przygotowanie: 

Do miski przekładamy mascarpone, cukry, jajka, jogurt i i ocet. Całość zmiksować do połączenia się składników. Dodać proszek do pieczenia i mąkę i ponownie zmiksować.

Masa wychodzi gęsta i klejąca.

Olej nagrzać do temperatury ok 175 stopni. Dwie łyżki namoczyć w gorącym oleju. Jedną łyżką nałożyć masę i za pomocą drugiej ściągamy masę do oleju. Smażymy ok. 4 minuty. Pączusie same się obracają podczas pieczenia. 

Gotowe polukrować posypać pudrem lub zanurzyć w cukrze wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






Komentarze