馃 Dro偶d偶owe rogaliki topione 馃

 Sk艂adniki:
(szklanka 250 ml)
(porcja 32szt.)

Rozczyn:

  1. Dro偶d偶e 艣wie偶e 30 g
  2. Mleko cieple 1/2 szklanki
  3. M膮ka 艂y偶ka
  4. Cukier 艂y偶ka
Ciasto:
  1. M膮ka pszenna 3 szklanki
  2. Cukier 4 艂y偶ki
  3. Mas艂o 100 g
  4. Jajka 2
  5. 艣mietana 18% 2 pe艂ne 艂y偶ki
+ czekolada mleczna, jajko do posmarowania rogalik贸w przed pieczeniem, cukier puder

Przygotowanie:

Sk艂adniki na rozczyn prze艂o偶y膰 do miseczki, wymiesza膰 i odstawi膰 pod przykryciem do wyro艣ni臋cia na ok. 10-15 minut.

Do du偶ej miski wsypa膰 m膮k臋, cukier, wyro艣ni臋ty rozczyn, jajka i 艣mietan臋. Zabieramy si臋 za wyrabianie ciasta. Ciasto wyrabiamy r臋cznie lub w robocie kuchennym. Gdy sk艂adniki zaczn膮 nam si臋 艂膮czy膰 dodajemy roztopione i przestudzone mas艂o. Ca艂o艣膰 wyrobi膰 do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. W razie konieczno艣ci podsypa膰 ciasto odrobina m膮ki.

Przygotowa膰 misk臋 z zimn膮 wod膮. Ciasto w艂o偶y膰 do woreczka foliowego. Ciasto wk艂adamy do wody i czekamy a偶 wyp艂ynie. Czas oczekiwania 30-60 minut. W woreczku nale偶y zostawi膰 wolne miejsce gdy偶 ciasto b臋dzie ros艂o w wodzie.

Gdy ciasto wyp艂ynie na powierzchni臋 mo偶emy przygotowywa膰 rogaliki. Ciasto prze艂o偶y膰 na blat posypany m膮k膮. Ciasto podzieli膰 na 4 cz臋艣ci.

Ka偶dy kawa艂ek ciasta rozwa艂kowa膰 na okr膮g艂y kszta艂t. Podzieli膰 na 8 tr贸jk膮t贸w. Na szersz膮 cz臋艣膰 na艂o偶y膰 czekolad臋 lub inne nadzienie. Zwin膮膰 zaczynaj膮c od szerszej strony. Prze艂o偶y膰 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Przed w艂o偶eniem do piekarnika posmarowa膰 rozm膮conym jajkiem. 

Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. G贸ra d贸艂 bez termo obiegu. 

Gotowe polukrowa膰 lub po pudrowa膰. Smacznego!

Zapraszam was r贸wnie偶 do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do ogl膮dania filmu z przygotowa艅 oraz do subskrybowania mojego kana艂u:

















Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz