🥐 Drożdżowe rogaliki topione 🥐

 Składniki:
(szklanka 250 ml)
(porcja 32szt.)

Rozczyn:

  1. Drożdże świeże 30 g
  2. Mleko cieple 1/2 szklanki
  3. Mąka łyżka
  4. Cukier łyżka
Ciasto:
  1. Mąka pszenna 3 szklanki
  2. Cukier 4 łyżki
  3. Masło 100 g
  4. Jajka 2
  5. śmietana 18% 2 pełne łyżki
+ czekolada mleczna, jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem, cukier puder

Przygotowanie:

Składniki na rozczyn przełożyć do miseczki, wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.

Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, wyrośnięty rozczyn, jajka i śmietanę. Zabieramy się za wyrabianie ciasta. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gdy składniki zaczną nam się łączyć dodajemy roztopione i przestudzone masło. Całość wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. W razie konieczności podsypać ciasto odrobina mąki.

Przygotować miskę z zimną wodą. Ciasto włożyć do woreczka foliowego. Ciasto wkładamy do wody i czekamy aż wypłynie. Czas oczekiwania 30-60 minut. W woreczku należy zostawić wolne miejsce gdyż ciasto będzie rosło w wodzie.

Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię możemy przygotowywać rogaliki. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na 4 części.

Każdy kawałek ciasta rozwałkować na okrągły kształt. Podzielić na 8 trójkątów. Na szerszą część nałożyć czekoladę lub inne nadzienie. Zwinąć zaczynając od szerszej strony. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem. 

Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Góra dół bez termo obiegu. 

Gotowe polukrować lub po pudrować. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:

















Komentarze