馃崺 P膮czki luksusowe - wypr贸buj koniecznie 馃崺

 Sk艂adniki:
(szklanka 250 ml , porcja na 15 - 16 sztuk)

Rozczyn:

  1. Dro偶d偶e 艣wie偶e 30 g
  2. Cukier 艂y偶ka
  3. M膮ka 艂y偶ka
  4. Mleko ciep艂e 50 ml
Ciasto w艂a艣ciwe:
  1. M膮ka pszenna 500 g
  2. Mas艂o 100 g
  3. Mleko 200 ml
  4. 呕贸艂tka 7
  5. Cukier 5 艂y偶ek
  6. S贸l szczypta
  7. Ocet lub spirytus 2 艂y偶ki
Dodatkowo: cukier puder, olej do sma偶enia 1l + 2 kostki smalcu, marmolada, sk贸rka pomara艅czowa

Przygotowanie:

Do miski prze艂o偶y膰 wszystkie sk艂adniki na rozczyn. Rozetrze膰 dro偶d偶e w mleku i ostawi膰 do wyro艣ni臋cia na 10-15 minut pod przykryciem.

Do misy robota wsypa膰 cukier, doda膰 偶贸艂tka i ca艂o艣膰 zmiksowa膰 na bia艂膮, l艣ni膮c膮 mas臋 przez kilka minut. Doda膰 m膮k臋, mleko, s贸l oraz ocet. Ca艂o艣膰 wyrabia膰 ok 5 minut. Doda膰 roztopione mas艂o i ca艂o艣膰 wyrabia膰 na najwolniejszych obrotach przez 5 minut. Po tym czasie wyj膮膰 ciasto z misy i wyrabia膰 r臋cznie 10 minut.

Ciasto odstawi艂am do wyro艣ni臋cia na 75 minut. Mo偶na przed艂u偶y膰 te偶 do 90 minut.

Po tym czasie uderzy膰 ciasto pi臋艣ci膮 aby si臋 odpowietrzy艂o. Chwil臋 wyrobi膰.

Ciasto dzielimy na 15-16 kulek o wadze ok. 65 g. Formujemy p膮czki w d艂oniach, lekko sp艂aszczamy i odstawiamy na blat minimalnie opr贸szony m膮k膮. ( ciasto mo偶na te偶 rozwa艂kowa膰 na grubo艣膰 ok. 1 cm i za pomoc膮 szklanki wyci膮膰 p膮czki.)

(p膮czki mo偶na nadzia膰 przed sma偶eniem. Ka偶d膮 kulk臋 ciasta nale偶y rozp艂aszczy膰 na艂o偶y膰 marmolad臋, dok艂adni sklei膰 i uformowa膰 na kszta艂t paczk膮)

Uformowane p膮czki przykry膰 i odstawi膰 do ponownego wyro艣ni臋cia na 30 minut.

W garnku rozgrza膰 t艂uszcz do temperatury 175 stopni. P膮czki sma偶ymy 2,5 minuty z ka偶dej strony. Gotowe wyci膮gamy na r臋cznik papierowy. Jeszcze ciep艂e nadziewamy marmolad膮 i lukrujemy lub pudrujemy. Smacznego!

Zapraszam was r贸wnie偶 do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do ogl膮dania filmu z przygotowa艅 oraz do subskrybowania mojego kana艂u:

















Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz