Składniki:
(z podanych składników wychodzi ok 3l zupy)
- Wieprzowina 1 kg ( u mnie mięso z szynki)
- Woda gorąca lub bulion 1200 ml
- Papryka czerwona duża
- Papryka zielona 1/2
- Papryka żółta 1/2
- Ziemniaki 1/2 kg
- Marchew 1 średnia
- Groszek mrożony szklanka (opcjonalnie)
- Cebula 1
- Czosnek 2 ząbki
- Passata 500 ml
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- Sól łyżeczka
- Pieprz 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka łyżeczka
- Papryka ostra szczypta
- Papryka wędzona 1/2 łyżeczki
- Tymianek 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki łyżka
- Olej 3 łyżki
- Liść laurowy 3
- Ziele angielskie 3
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i na dużej mocy palnika podsmażyć mięso przez ok 3 minuty. ( Mięso można również podsmażyć na patelni). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy: paprykę słodką, ostrą i wędzoną. i smażyć całość jeszcze 2 minuty.
Dodać pokrojone w kostkę papryki i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Całość można smażyć przez ok. 3 minuty lub od razu po dodaniu warzyw zalać całość wodą lub bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, tymianek oraz sól i pieprz. Całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok 40 minut.
Po tym czasie dodać passatę, koncentrat, czosnek i ziemniaki. Gotować kolejne 30 minut lub dłużej jeśli ziemniaki nie będą miękkie. 10 minut przed końcem gotowania wsypuje szklankę mrożonego groszku i dodaje posiekaną natkę pietruszki.
Na koniec w razie konieczności doprawić wg uznania. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Wygląda bardzo smacznie, zwłaszcza w tej miseczce ;)
OdpowiedzUsuń