Pyszna zupa gulaszowa - obiad dla całej rodziny

 Składniki:
(z podanych składników wychodzi ok 3l zupy)

  1. Wieprzowina 1 kg ( u mnie mięso z szynki)
  2. Woda gorąca lub bulion 1200 ml
  3. Papryka czerwona duża
  4. Papryka zielona 1/2
  5. Papryka żółta 1/2
  6. Ziemniaki 1/2 kg
  7. Marchew 1 średnia
  8. Groszek mrożony szklanka (opcjonalnie)
  9. Cebula 1
  10. Czosnek 2 ząbki
  11. Passata 500 ml
  12. Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  13. Sól łyżeczka
  14. Pieprz 1/2 łyżeczki
  15. Papryka słodka łyżeczka
  16. Papryka ostra szczypta
  17. Papryka wędzona 1/2 łyżeczki
  18. Tymianek 1/2 łyżeczki
  19. Natka pietruszki łyżka
  20. Olej 3 łyżki
  21. Liść laurowy 3
  22. Ziele angielskie 3
Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i na dużej mocy palnika podsmażyć mięso przez ok 3 minuty. ( Mięso można również podsmażyć na patelni). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy: paprykę słodką, ostrą i wędzoną. i smażyć całość jeszcze 2 minuty.

Dodać pokrojone w kostkę papryki i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Całość można smażyć przez ok. 3 minuty lub od razu po dodaniu warzyw zalać całość wodą lub bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, tymianek oraz sól i pieprz. Całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok 40 minut. 

Po tym czasie dodać passatę, koncentrat, czosnek i ziemniaki. Gotować kolejne 30 minut lub dłużej jeśli ziemniaki nie będą miękkie. 10 minut przed końcem gotowania wsypuje szklankę mrożonego groszku i dodaje posiekaną natkę pietruszki. 

Na koniec w razie konieczności doprawić wg uznania. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





Komentarze

Prześlij komentarz