Składniki:
(szklanka 250 ml)
(porcja na 12 sztuk)
Rozczyn:
Drożdże świeże 50 g
Mleko letnie 1/2 szklanki
Mąka łyżka
Cukier łyżka
Ciasto właściwe:
Mąka pszenna tortowa 500 g
Jajka 2
Mleko letnie 1/2 szklanki
Cukier 80 g
Masło 100 g
Sól szczypta
Nadzienie:
Twaróg półtłusty 400 g
Cukier 3 łyżki
Żółtka 2
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy rozczyn . Do miski rozkruszam drożdże, dodaje łyżkę mąki, łyżkę cukru zalewam ciepłym mlekiem. Wszystko razem mieszam i odstawiam na ok. 10 minut.
Do dużej miski wsypuje mąkę, dodaje cukier jajka, mleko, wyrośnięty rozczyn oraz sól. Zabieramy się za wyrabianie ciasta ręcznie lub za pomocą robota kuchennego . Po chwili wyrabiania dodajemy roztopione i przestudzone masło. całość wyrabiam przez ok 10 minut. ( w razie konieczności podsypujemy ciasto mąką). Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.
Do osobnej miski przełożyć twaróg, żółtka i cukier. Za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Całość rozgnieść i połączyć.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny oprószony mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x60 cm. Ser rozsmarować po całym cieście i zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku.
Roladę pokroić na 12 mniej więcej równych kawałków. Każdy kawałek zwiniętego ciasta spłaszczyć na środku drewnianą łyżką. Tak przygotowane drożdżówki odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. ( Jak przygotować drożdżówki zobaczycie w filmie poniżej).
Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ( grzanie góra dół bez termo obiegu) przez ok 20 minut do ładnego zarumienienia. Gotowe można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wyglądają rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuń