Składniki:
(szklanka 250 ml)
(porcja na 12 sztuk)
Rozczyn:
Drożdże świeże 50 g
Mleko letnie 1/2 szklanki
Mąka łyżka
Cukier łyżka
Ciasto właściwe:
Mąka pszenna tortowa 500 g
Jajka 2
Mleko letnie 1/2 szklanki
Cukier 80 g
Masło 100 g
Sól szczypta
Nadzienie:
Twaróg półtłusty 400 g
Cukier 3 łyżki
Żółtka 2
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy rozczyn . Do miski rozkruszam drożdże, dodaje łyżkę mąki, łyżkę cukru zalewam ciepłym mlekiem. Wszystko razem mieszam i odstawiam na ok. 10 minut.
Do dużej miski wsypuje mąkę, dodaje cukier jajka, mleko, wyrośnięty rozczyn oraz sól. Zabieramy się za wyrabianie ciasta ręcznie lub za pomocą robota kuchennego . Po chwili wyrabiania dodajemy roztopione i przestudzone masło. całość wyrabiam przez ok 10 minut. ( w razie konieczności podsypujemy ciasto mąką). Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.
Do osobnej miski przełożyć twaróg, żółtka i cukier. Za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Całość rozgnieść i połączyć.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny oprószony mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x60 cm. Ser rozsmarować po całym cieście i zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku.
Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ( grzanie góra dół bez termo obiegu) przez ok 20 minut do ładnego zarumienienia. Gotowe można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wyglądają rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuń