Ciasteczka orzeszki z kremem kokosowym

 Składniki:

( ok 75 sztuk)
(szklanka 250 ml)

Łupinki

  1.  4 szklanki mąki pszennej
  2.  3/4 szklanki cukru pudru
  3. 1/2 łyżeczka sody
  4. kostka masła 200 g
  5. 2 łyżki śmietany 18%
  6. 2 jajka
  7. 1 żółtko

Krem:

  1. Wiórki kokosowe 1i1//2 szklanki
  2. Mleko w proszku 1i 1/2 szklanki
  3. Masło 75 g
  4. Mleko 3/4 szklanki
  5. Cukier 4 pełne łyżki
Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Formujemy małe kuleczki i pieczemy w opiekaczu przez kilka minut.

Do garnka przełożyć masło, cukier i mleko. Podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia się składników. Nie Zagotowywać!

Zdjąć z ognia dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Kolejno dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Masa na początku nie będzie gęsta. 

 Łyżeczką nakładać masę do łupinek i sklejać ze sobą lekko dociekając. 

Dodatkowo możemy zanurzać połówki orzeszka w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie w wiórkach kokosowych. 

Odstawić do zgęstnienia masy. Smacznego!

Same łupinki można przegotować nawet miesiąc przed podaniem i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Orzeszki z masą można przechowywać ok. tygodnia lub dłużej.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





Komentarze