Składniki:
( ok 75 sztuk)
(szklanka 250 ml)
Łupinki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczka sody
- kostka masła 200 g
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 żółtko
Krem:
- Wiórki kokosowe 1i1//2 szklanki
- Mleko w proszku 1i 1/2 szklanki
- Masło 75 g
- Mleko 3/4 szklanki
- Cukier 4 pełne łyżki
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Formujemy małe kuleczki i pieczemy w opiekaczu przez kilka minut.
Do garnka przełożyć masło, cukier i mleko. Podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia się składników. Nie Zagotowywać!
Zdjąć z ognia dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Kolejno dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Masa na początku nie będzie gęsta.
Łyżeczką nakładać masę do łupinek i sklejać ze sobą lekko dociekając.
Dodatkowo możemy zanurzać połówki orzeszka w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie w wiórkach kokosowych.
Odstawić do zgęstnienia masy. Smacznego!
Same łupinki można przegotować nawet miesiąc przed podaniem i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Orzeszki z masą można przechowywać ok. tygodnia lub dłużej.
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz