Przygotuj pyszny domowy rosół w 30 minut

Rosół w 30 minut ? tak to możliwe. To pyszne danie przygotowałam w Instant Pot Pro Crisp + Air Fryer.

Multicooker czyli jeden garnek, a wiele możliwości. Jest to urządzenie 11 w 1 daje możliwość przygotowywania potraw na różne sposoby takie jak:

  1. Gotowanie pod ciśnieniem
  2. Wolne gotowanie
  3. Gotowanie na parze
  4. Smażenie jak na patelni
  5. Podgrzewanie żywności
  6. Sous vide
  7. Frytkownica powietrzna
  8. Brytfanna
  9. Mini piekarnik
  10. Pieczenie
  11. Suszarka żywności 
Wyjmowany garnek ze stali nierdzewnej możemy używać również na kuchenkach każdego rodzaju oraz w piekarniku do temperatury 230 stopni. Garnek posiada potrójne dno, dodatkowym atutem jest możliwość mycia naczynia w zmywarce.

Urządzenie daje możliwość do 70% szybszego i bardziej energooszczędnego przygotowywania posiłków niż inne metody gotowania.

Więcej informacji na temat tego urządzenia znajdziecie tutaj: https://www.mocsokow.pl/pl/products/instant-pot-pro-crisp-8-air-fryer-614

Przepis na rosół możecie przygotować w tradycyjnym garnku. Czas przygotowania to ok. 3 godziny.

Składniki:
  1. Mięso na rosół 1,2 kg ( u mnie kurczak, indyk, wołowina)
  2. Marchew 3
  3. Pietruszka korzeń 2 średnie
  4. Seler 1/2 średniego selera 
  5. Por
  6. Cebula opalona 2
  7. Czosnek 2 ząbki
  8. Ziele angielskie 
  9. Liść laurowy
  10. Pieprz ziarnisty
  11. Sól łyżeczka pełna
  12. Domowa jarzynka łyżka
Przygotowanie:

Do garnka multicookera przekładamy mięso, warzywa oraz przyprawy. Zalewamy wodą do wysokości warzyw. U mnie zawartość garnka wraz z wodą to ok. 5 litrów. Zamykamy pokrywę garnka. Ustawiamy "pressure Cook" Gotowanie pod cieśnieniem. Ustawiamy pokrętłem czas 3 minut i uruchamiany. 

Na początku garnek się nagrzewa. Po nagrzaniu zaczyna odmierzać czas 30 minut. Po tym czasie garnek się wyłącza, a danie jest gotowe do podania. Po otwarciu wyciągamy ewentualne szumowiny oraz doprawiamy do smaku. 

Przygotowanie bez mutlicookera:

Zupę możemy ugotować w zwykłym garnku na kuchence używając tej samej proporcji składników zwiększając czas gotowania do 3 godzin. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
















Komentarze

  1. Zupa wygląda na przepyszną. Na pewno wypróbuję ten przepis i dam znać czy mi wyszło. Tego typu dania są świetne, ponieważ można je ugotować w większej ilości i odgrzać w mikrofali na następny dzień. Niedawno zamówiłam sobie tą https://www.neo24.pl/duzeagd/kuchenkimikrofalowe.html więc z chęcią przetestuję ją w ten sposób.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz