Rosół w 30 minut ? tak to możliwe. To pyszne danie przygotowałam w Instant Pot Pro Crisp + Air Fryer.
Multicooker czyli jeden garnek, a wiele możliwości. Jest to urządzenie 11 w 1 daje możliwość przygotowywania potraw na różne sposoby takie jak:
- Gotowanie pod ciśnieniem
- Wolne gotowanie
- Gotowanie na parze
- Smażenie jak na patelni
- Podgrzewanie żywności
- Sous vide
- Frytkownica powietrzna
- Brytfanna
- Mini piekarnik
- Pieczenie
- Suszarka żywności
Wyjmowany garnek ze stali nierdzewnej możemy używać również na kuchenkach każdego rodzaju oraz w piekarniku do temperatury 230 stopni. Garnek posiada potrójne dno, dodatkowym atutem jest możliwość mycia naczynia w zmywarce.
Urządzenie daje możliwość do 70% szybszego i bardziej energooszczędnego przygotowywania posiłków niż inne metody gotowania.
Więcej informacji na temat tego urządzenia znajdziecie tutaj: https://www.mocsokow.pl/pl/products/instant-pot-pro-crisp-8-air-fryer-614
Przepis na rosół możecie przygotować w tradycyjnym garnku. Czas przygotowania to ok. 3 godziny.
Składniki:
- Mięso na rosół 1,2 kg ( u mnie kurczak, indyk, wołowina)
- Marchew 3
- Pietruszka korzeń 2 średnie
- Seler 1/2 średniego selera
- Por
- Cebula opalona 2
- Czosnek 2 ząbki
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Pieprz ziarnisty
- Sól łyżeczka pełna
- Domowa jarzynka łyżka
Przygotowanie:
Do garnka multicookera przekładamy mięso, warzywa oraz przyprawy. Zalewamy wodą do wysokości warzyw. U mnie zawartość garnka wraz z wodą to ok. 5 litrów. Zamykamy pokrywę garnka. Ustawiamy "pressure Cook" Gotowanie pod cieśnieniem. Ustawiamy pokrętłem czas 3 minut i uruchamiany.
Na początku garnek się nagrzewa. Po nagrzaniu zaczyna odmierzać czas 30 minut. Po tym czasie garnek się wyłącza, a danie jest gotowe do podania. Po otwarciu wyciągamy ewentualne szumowiny oraz doprawiamy do smaku.
Przygotowanie bez mutlicookera:
Zupę możemy ugotować w zwykłym garnku na kuchence używając tej samej proporcji składników zwiększając czas gotowania do 3 godzin. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Zupa wygląda na przepyszną. Na pewno wypróbuję ten przepis i dam znać czy mi wyszło. Tego typu dania są świetne, ponieważ można je ugotować w większej ilości i odgrzać w mikrofali na następny dzień. Niedawno zamówiłam sobie tą https://www.neo24.pl/duzeagd/kuchenkimikrofalowe.html więc z chęcią przetestuję ją w ten sposób.
OdpowiedzUsuń