Sk艂adniki:
(porcja na 12 sztuk, Szklanka 250 ml)
Ciasto:
- Mas艂o 125 g
- Woda szklanka
- M膮ka szklanka
- Jajka 4 艣rednie
Krem:
- 艢mietanka 30 % 400 ml
- Mascarpone 250 ml
- Cukier puder 3 艂y偶ki lub wi臋cej + do posypania
Przygotowanie:
Ciasto parzone:
Do garnka wlewamy wod臋, dodajemy mas艂o i zagotowujemy. Dodajemy m膮k臋 i ca艂y czas energicznie mieszamy drewnian膮 艂y偶k膮 , a偶 masa nam si臋 po艂膮czy. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ca艂kowitego przestudzenia.
Po przestudzeniu doda膰 jajka i zmiksowa膰 na jednolit膮 mas臋. Jajka dodawa膰 pojedynczo.
Mas臋 przegadamy do r臋kawa cukierniczego i wyciskamy mas臋 bezpo艣rednio na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Z podanej porcji wychodzi mi zazwyczaj ok. 12 sztuk.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez oko艂o 20-25 minut.
Przestudzone ptysie przekroi膰 na p贸艂.
Krem:
Sch艂odzon膮 艣mietank臋 przek艂adamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy. Gdy krem zacznie lekko g臋stnie膰 dodajemy partiami po 艂y偶ce serca mascarpone chwil臋 miksujemy i dodajemy kolejn膮 艂y偶k臋 serka. Miksujemy do powstania g臋stej masy. Dodatkowo mo偶na doda膰 usztywniacz do 艣mietany.
Ja nie dodaje usztywniacza, wk艂adam krem na 15 minut do lod贸wki, a nast臋pnie przek艂ada艂am do r臋kawa cukierniczego.
Wyciskam krem na po艂贸wk臋 ptysia i przykrywam drug膮 cz臋艣ci膮 ciasta parzonego. Gotowe posypa膰 pudrem. Smacznego!
Zapraszam was r贸wnie偶 do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do ogl膮dania filmu z przygotowa艅 oraz do subskrybowania mojego kana艂u:
Komentarze
Prze艣lij komentarz