馃珢 Ptysie z bit膮 艣mietan膮 i mascarpone - Domowe pyszno艣ci 馃崜

 Sk艂adniki:
(porcja na 12 sztuk, Szklanka 250 ml)

Ciasto:

  1. Mas艂o 125 g
  2. Woda szklanka
  3. M膮ka szklanka
  4. Jajka 4 艣rednie
Krem:
  1. 艢mietanka 30 % 400 ml
  2. Mascarpone 250 ml
  3. Cukier puder 3 艂y偶ki lub wi臋cej + do posypania
Przygotowanie:

Ciasto parzone:

Do garnka wlewamy wod臋, dodajemy mas艂o i zagotowujemy. Dodajemy m膮k臋 i ca艂y czas energicznie mieszamy drewnian膮 艂y偶k膮 , a偶 masa nam si臋 po艂膮czy. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ca艂kowitego przestudzenia.

Po przestudzeniu doda膰 jajka i zmiksowa膰 na jednolit膮 mas臋. Jajka dodawa膰 pojedynczo.

Mas臋 przegadamy do r臋kawa cukierniczego i wyciskamy mas臋 bezpo艣rednio na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia.  Z podanej porcji wychodzi mi zazwyczaj ok. 12 sztuk.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez oko艂o 20-25 minut.

Przestudzone ptysie przekroi膰 na p贸艂.

Krem:

Sch艂odzon膮 艣mietank臋 przek艂adamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy. Gdy krem zacznie lekko g臋stnie膰 dodajemy partiami po 艂y偶ce serca mascarpone chwil臋 miksujemy i dodajemy kolejn膮 艂y偶k臋 serka. Miksujemy do powstania g臋stej masy. Dodatkowo mo偶na doda膰 usztywniacz do 艣mietany. 

Ja nie dodaje usztywniacza, wk艂adam krem na 15 minut do lod贸wki, a nast臋pnie przek艂ada艂am do r臋kawa cukierniczego.

Wyciskam krem na po艂贸wk臋 ptysia i przykrywam drug膮 cz臋艣ci膮 ciasta parzonego. Gotowe posypa膰 pudrem. Smacznego!

Zapraszam was r贸wnie偶 do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do ogl膮dania filmu z przygotowa艅 oraz do subskrybowania mojego kana艂u:













Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz