Składniki:
1. Filet z kurczaka 4 pojedyncze ( waga ok. 900 g)
2. Jajka 3
3. Majonez Kielecki 4 łyżki
4. Mąka ziemniaczana niepełna szklanka ok. 180g
5. Czosnek 3 ząbki
6. Sól pełna łyżeczka
7. Papryka słodka pełna łyżeczka
8. Papryka ostra 1/2 łyżeczki
9. Chili pieprz cayeene szczypta
10. Pieprz ilość wg uznania
11. Mleko 50 ml
Przygotowanie:
Do miski przekładamy jajka, mleko, Majonez Kielecki oraz mąkę. Wszystko razem mieszamy. Ciasto
jest nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego. Dodać sól, pozostałe przyprawy oraz czosnek. Ciasto nie
wychodzi ostre. Ilość przypraw można zwiększyć w razie konieczności.
Filet z kurczaka oczyścić, osuszyć i podzielić na mniejsze kotleciki. Zanurzyć w przygotowanym cieście,
wymieszać i odstawić na minimum godzinę do lodówki, ale najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzać olej. Kotleciki smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony. Warto
zwrócić uwagę aby ciasto było z każdej strony obtoczone ciastem majonezowym. Czas smażenia
będzie zależał od grubości kotlecików.
Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz