Składniki:
- Młoda kapusta 2 małe główki łączna waga 1,8 kg
- kiełbasa 400 g
- Cebula średnia
- Marchew
- Bulion 500 ml lub woda ( jeśli użyjemy wody dodatkowo dodajemy liść laurowy i ziele angielskie)
- kminek 1/2 łyżeczki
- Cukier łyżeczka
- Sól
- Pieprz
- Koncentrat pomidorowy pełna łyżeczka opcjonalnie
- Zasmażka : olej 2 łyżki + mąka pszenna łyżka opcjonalnie
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Można użyć również boczku i kiełbasy. Wtedy najpierw podsmażyć boczek i dopiero dodać kiełbasę na patelnie.
Kiedy kiełbasa zacznie się rumienić dodać pokrojoną kosteczkę cebulę. Całość smażymy, aż cebula zmięknie.
Dodajemy poszatkowaną kapustę, marchew startą na tarce jarzynowej, bulion lub wodę, cukier, sól, pieprz, kminek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość wymieszać, przykryć i dusić do miękkości ok. 20-25 minut. Od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Na osobnej patelni przygotować zasmażkę. Na rozgrzany olej wsypać mąkę i zawartość przelać przelać do kapusty w momencie gdy mąka zacznie się pienić lub gdy zacznie się rumienić na patelni.
Zasmażkę i koncentrat można pominąć. Doprawić w razie konieczności. Na koniec wsypać posiekany koperek, wymieszać i gotowe. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz