Składniki:
(forma 25x35 cm)
- Herbatniki kakaowe 200 g
- Herbatniki jasne 200 g
- Śmietanka 30 % 600 ml
- Serek mascarpone 500 g
- Cukier puder pełna łyżka
- Wafelki w czekoladzie 6 po 35 g
- Dżem z czarnej porzeczki 250-300g
+ opcjonalnie żelatyna łyżka, woda gorąca 40 ml
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie rozmieszać i odstawić do przestudzenia.
Żelatynę możemy całkowicie pominąć podczas przygotowywania ciasta. Dodajemy ją tylko jeśli chcemy, aby krem był bardziej stabilny.
Śmietankę ubić w cukrem pudrem. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć dodawać partiami serek mascarpone.
Cały czas ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Łyżeczkę lub dwie ubitego kremu dodać do płynnej żelatyny szybko rozmieszać i dodać do kremu. Zmiksować całość przez chwilę.
Krem podzielić na dwie mniej więcej równe części. Do jednej dodać 4 pokrojone wafelki na mniejsze kawałki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie układamy jasne herbatniki, a następnie rozsmarowujemy dżem. Wykładamy masę z wafelkami i układamy ciemne herbatniki.
Wykładamy pozostałą masę śmietanową. Posypujemy dwoma pokrojonymi na mniejsze kawałki wafelkami. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby herbatniki zmiękły. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz