馃嵃 Prince polo bez pieczenia - Pyszne ciasto b艂yskawiczne 馃嵃

 Sk艂adniki:
(forma 25x35 cm)

  1. Herbatniki kakaowe 200 g
  2. Herbatniki jasne 200 g
  3. 艢mietanka 30 % 600 ml
  4. Serek mascarpone 500 g
  5. Cukier puder pe艂na 艂y偶ka
  6. Wafelki w czekoladzie 6 po 35 g
  7. D偶em z czarnej porzeczki 250-300g
    + opcjonalnie 偶elatyna 艂y偶ka, woda gor膮ca 40 ml
Przygotowanie:

呕elatyn臋 rozpu艣ci膰 w gor膮cej wodzie. Dok艂adnie rozmiesza膰 i odstawi膰 do przestudzenia. 

呕elatyn臋 mo偶emy ca艂kowicie pomin膮膰 podczas przygotowywania ciasta. Dodajemy j膮 tylko je艣li chcemy, aby krem by艂 bardziej stabilny. 

艢mietank臋 ubi膰 w cukrem pudrem. Gdy 艣mietanka zacznie g臋stnie膰 dodawa膰 partiami serek mascarpone.

Ca艂y czas ubijamy do uzyskania g臋stego kremu. 艁y偶eczk臋 lub dwie ubitego kremu doda膰 do p艂ynnej 偶elatyny szybko rozmiesza膰 i doda膰 do kremu. Zmiksowa膰 ca艂o艣膰 przez chwil臋.

Krem podzieli膰 na dwie mniej wi臋cej r贸wne cz臋艣ci. Do jednej doda膰 4 pokrojone wafelki na mniejsze kawa艂ki.

Blaszk臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia. Na spodzie uk艂adamy jasne herbatniki, a nast臋pnie rozsmarowujemy d偶em. Wyk艂adamy mas臋 z wafelkami i uk艂adamy ciemne herbatniki. 

Wyk艂adamy pozosta艂膮 mas臋 艣mietanow膮. Posypujemy dwoma pokrojonymi na mniejsze kawa艂ki wafelkami. Ciasto wk艂adamy do lod贸wki na kilka godzin, aby herbatniki zmi臋k艂y. Smacznego!

Zapraszam was r贸wnie偶 do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do ogl膮dania filmu z przygotowa艅 oraz do subskrybowania mojego kana艂u:














Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz