Jogurtowe ciasto z owocami na oleju


Mam dla was przepis na puszyste i wilgotne ciasto z owocami. Ciasto jest wilgotne między innymi przez dodanie oleju rzepakowego do wypieku.

Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta. To doskonała alternatywa do masła. Zwykle każdy posiada w domu olej do przygotowywania potraw, więc nie ma ryzyka, że akurat nie ma odpowiedniej ilości masła w lodówce.

Więcej informacji na temat oleju rzepakowego znajdziecie poniżej:

https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/

Składniki:
(szklanka 250 ml, forma 26x26)

  1. Mąka pszenna 3 szklanki
  2. Cukier 3/4 szklanki
  3. Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  4. Jajka 3
  5. Jogurt naturalny szklanka
  6. Olej rzepakowy 1/2 szklanki
  7. Owoce 350 g ( u mnie maliny i borówki)
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.

Jajka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę przez kilka minut. Dodać olej i jogurt krótko zmiksować. Zmieszać obroty miksera i wsypać partiami przesiane suche składniki. Krótko zmiksować.

Ciasta jogurtowego nie można długo miksować, ponieważ może wyjść zakalec.

Blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i równomiernie rozsmarować. Konsystencja ciasta jest dość gęsta.

Na wierch ułożyć owoce i lekko je docisnąć do masy.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni. Pieczemy na funkcji góra dół bez termo obiegu przez ok 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:



Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





Sfinansowano z funduszu Promocji Roślin oleistych


Komentarze