Krokiety ze szpinakiem

  Składniki:

( szklanka 250 ml, porcja na 8-10 sztuk)
 Naleśniki:
  1. Mąka pszenna 2 szklanki
  2. Woda 1 i 1/2 szklanki
  3. Mleko szklanka
  4. Jajko
  5. Sól 1/2 łyżeczki
  6. Olej łyżka
Farsz:
  1. Szpinak świeży 300g
  2. Ser tarty 150 g
  3. Pomidory suszone w zalewie 5 sztuk
  4. Cebula
  5. Czosnek 2 ząbki
  6. Sól
  7. Pieprz
Dodatkowo:
  1. Olej do smażenia
  2. Jajka 2
  3. Bułka tarta
Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula zacznie się rumienić dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak. Smażyć kilka minut, aż szpinak zwiędnie na patelni. Doprawić solą oraz pieprzem i zdjąć z ognia. 

Szpinak pokroić, przełożyć do miski, dodać, pokrojone pomidory, ser, sól oraz pieprz. Całość wymieszać. 

Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.

Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju.

Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć zaczynając od boków, a następnie od dołu na 3 razy. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





Komentarze