Składniki:
( szklanka 250 ml, porcja na 8-10 sztuk)Naleśniki:
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Woda 1 i 1/2 szklanki
- Mleko szklanka
- Jajko
- Sól 1/2 łyżeczki
- Olej łyżka
Farsz:
- Szpinak świeży 300g
- Ser tarty 150 g
- Pomidory suszone w zalewie 5 sztuk
- Cebula
- Czosnek 2 ząbki
- Sól
- Pieprz
Dodatkowo:
- Olej do smażenia
- Jajka 2
- Bułka tarta
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula zacznie się rumienić dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak. Smażyć kilka minut, aż szpinak zwiędnie na patelni. Doprawić solą oraz pieprzem i zdjąć z ognia.
Szpinak pokroić, przełożyć do miski, dodać, pokrojone pomidory, ser, sól oraz pieprz. Całość wymieszać.
Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.
Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju.
Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć zaczynając od boków, a następnie od dołu na 3 razy. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz