Wiosenna sałatka z jajkiem i tuńczykiem

 Składniki:

  1. Sałata rzymska mała lub sałata lodowa 1/2 główki
  2. Tuńczyk w sosie własnym puszka 150 g
  3. Pomidorki koktajlowe 10 sztuk
  4. Oliwki zielone 10  sztuk
  5. Jajka 4
  6. Papryka czerwona 1/2
  7. Cebula czerwona
  8. Szczypiorek 1/2 pęczka
Sos sałatkowy:
  1. Olej lniany 4 łyżki
  2. Sok z cytryny łyżka
  3. Musztarda łyżka płaska 
  4. Sól
  5. Pieprz
    + opcjonalnie kilka kropli wody jeśli sos będzie zbyt gęsty
Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Przestudź, obierz i pokrój na ćwiartki.

Paprykę, pokroić w kostkę. Pomidory i oliwki na połówki. Cebulę w pióra lub półplasterki.

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody.

Do przygotowania sałatki przygotuj jeden duży półmisek lub dwa mniejsze.

Na początek ułóż sałatę podzieloną na mniejsze części. (Jeśli sałatkę będziemy podawać od razu połowę sosu można od razu polać po sałacie. Jeśli sałatki nie podajemy od razu cały sos polewamy na wierzch sałatki tuż przed jej podaniem.)

Na sałacie ułóż pokrojone wcześniej warzywa, podzielonego na mniejsze kawałki tuńczyka oraz jajka. Sałatkę polać przygotowanym sosem i udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:

















2 komentarze: