Balladyna - ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym

Składniki:
(forma 25x35cm)

  1.  Herbatniki maślane 350 g
  2. Herbatniki kakaowe 350 g
  3. Budyń bez cukru 3
  4. Cukier 8 łyżek
  5. Masło 200g
  6. Mleko 900 ml ( można również użyć 1l mleka)
  7. Masa kajmakowa puszka
  8. galaretka malinowa 2 
  9. Woda 700 ml
  10. Maliny mrożone 450 g lub świeże 
Przygotowanie:

W 200 mleka rozmieszać budynie. W garnku zagotowujemy 700 mleka z cukrem. Zmniejszamy moc palnika, dodajemy rozmieszany budyń i cały czas mieszając gotuje kilka minut, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia przykrywając folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.

Masło w temperaturze pokojowej miksujemy i dodajemy po łyżce schłodzonego badaniu cały czas miksując. Masa wychodzi dość gęsta ubijanie trwa kilka dobrych minut, aż krem będzie miał odpowiednią konsystencję.

Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku i odstawić do przestudzenia. Galaretka przestudzona, ale płynna.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na dnie ciemne herbatniki. Wykładamy połowę masy budyniowej i układamy jasne herbatniki.

Kolejno rozsmarowujemy puszkę masy kajmakowej i ponownie układamy jasne herbatniki.

Wykładamy pozostały krem budyniowy i ostatnią warstwę ciemnych herbatników.

Do przestudzonej galaretki wsypujemy maliny i mieszamy. Jeśli użyjemy malin mrożonych galaretka bardzo szybko zgęstnieje po ok. 2 minutach przelewamy na ciasto. Jeśli użyjemy świeżych malin przelewamy galaretkę na ciasto gdy zacznie tężeć. 

Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:



Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








Komentarze

  1. Znajomemu chyba powiem o tym blogu. On bardzo szybko wejdzie na ten blog.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz