Kruche ciasto z jogurtową pianką i truskawkami

 Składniki:

(szklanka 250 ml, blaszka 22x33 cm)

Ciasto

  1. Mąka pszenna 450 g
  2. Masło 250 g
  3. Cukier puder 1/2 szklanki
  4. Żółtka 5 
  5. Sól szczypta
  6. Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
Jogurtowa pianka
  1. Jogurt naturalny gęsty 800 ml
  2. Białka 5
  3. Olej 1/2 szklanki
  4. Budyń malinowy 3x 60 g z cukrem
  5. Cukier 1/2 szklanki
  6. Truskawki 250 g
*można użyć budyniu bez cukru zwykłego po 40g, wtedy dodajemy 220 g cukru do pianki

Przygotowanie:

Do miski przekładamy make, zimne masło pokrojona na mniejsze kawałki, cukier puder, żółtka, sol oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszy kawełek wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy dno większym kawałkiem ciasta. Nakłuwamy widelcem. 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. pieczemy góra dół bez termo obiegu przez ok 20 minut do lekkiego zarumienia.

W tym czasie białka ubijamy mikserem. Gdy zaczną się pienić dodajemy pariami cukier i po każdym dodaniu cukru chwilę miksujemy. ( Jeśli budyń będzie bez cukru dodajemy do białek szklankę cukru 220g).

Do ubitych białek wsypujemy budyniu i krótko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy jogurt i miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec wlewamy wolnym strumieniem olej. Miksujmy do połączenia się składników.

Truskawki umyć i osuszyć. Mniejsze podzielić na połówki, a większe na ćwiartki. 

Na wystudzony spód podpieczonego ciasta wylewamy piankę, a następnie układamy truskawki.

Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach kawałek ciasta z zamrażalnika.

Ciasto pieczemy ok. 55 w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i strudzimy. Przed podaniem posypujemy pudrem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz