Pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

 Składniki:

(szklanka 250 ml, forma 26x26)

Rozczyn:
  1. Drożdże świeże 40 g
  2. Mleko 1/4 szklanki
  3. Cukier łyżka
  4. Mąka pszenna łyżka
Ciasto:
  1. Mąka pszenna 500 g 
  2. Żółtka 3 
  3. Masło 100 g
  4. Cukier 1/3 szklanki
  5. Mleko 3/4 szklanki
Dodatkowo: 
  1. kruszonka ( 50 g masła, 50 g cukru, 75 g mąki)
  2. Rabarbar 500 g

Przygotowanie:

W misce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę mąki, cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.

Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, cukier, letnie mleko, roztopione i przestudzone masło oraz mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto w dłoniach lub robotem. Ciasto powinno być lekko klejące, ale zwarte. Jeśli ciasto mocno będzie się kleiło podsypać mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę bez chłodzenia jej w lodówce i kroimy rabarbar na  mniejsze kawałki. 

Owoce i kruszonkę wykładamy przed samym włożeniem ciasta do piekarnika.

Drożdżówkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem na środku czy ciasto jest upieczone. W przypadku większej formy ciasto upiecze się szybciej, ale będzie trochę niższe. 

Ciasto po upieczeniu zostawiamy w piekarniku na 5 minut. Piekarnik wyłączamy i uchylamy lekko drzwiczki.  Gotowe dodatkowo możemy polukrować. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







2 komentarze:

  1. Puszystość drożdżowego ciasta zdaje się idealnie komponować z kwaśnym, owocowym akcentem - ten przepis to idealna opcja na tegoroczny, rabarbarowy sezon! Dzięki za przepis oraz filmik ze sposobem wykonania wypieku. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i proste w wykonaniu. Czego chcieć więcej;)

    OdpowiedzUsuń