Sk艂adniki:
(forma 20x30 cm, szklanka 250ml)
- M膮ka pszenna 2 szklanki
- Ma艣lanka szklanka
- Olej 1/2 szklanki
- Cukier 3/4 szklanki
- Czekolada mleczna lub deserowa 50g
- Jajka 2
- Kakao 3 艂y偶ki
- Soda 艂y偶eczka
- Truskawki 300-400 g
Przygotowanie:
W jednej misce wymiesza膰 艂y偶k膮 m膮k臋, jajko oraz sod臋. W drugiej wymiesza膰 trzepaczk膮 cukier z ma艣lank膮, olejem i jajkami.
Do mokrych sk艂adnik贸w wsypa膰 suche w dw贸ch pariach i wymiesza膰 trzepaczk膮. Doda膰 pokrojon膮 drobno czekolad臋 i chwil臋 wymiesza膰. Ciasto przela膰 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Na wierch u艂o偶y膰 kawa艂ki truskawek. Ciasto wk艂adamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy na funkcji g贸ra d贸艂 bez termo obiegu ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe posypa膰 cukrem pudrem po przestudzeniu. Smacznego!
*ciasto jest puszyste i wilgotne
*mo偶na zrobi膰 z innymi owocami
*zachowuje 艣wie偶o艣膰 przez kilka dni
*czekolad臋 mo偶na pomin膮膰 w przepisie
Zapraszam was r贸wnie偶 do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do ogl膮dania filmu z przygotowa艅 oraz do subskrybowania mojego kana艂u:
Wygl膮da pysznie 馃構zrobie go jeszcze dzi艣馃憤
OdpowiedzUsu艅