Mięciutkie odrywane bułeczki z truskawkami

 Składniki:
(szklanka 250 ml, składniki na 12 sztuk)

Rozczyn:

  1. Drożdże świeże 45 g
  2. Cukier łyżka
  3. Mąka łyżka
  4. Mleko letnie 1/2 szklanki
Ciasto:
  1. Mąka pszenna 500 g
  2. Masło 100 g
  3. Cukier 1/2 szklanki
  4. Mleko letnie 1/2 szklanki
  5. Jajka 2 + 1 do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  6. Truskawki 350 g + mąka ziemniaczana łyżka
Przygotowanie:

Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Gry rozczyn będzie gotowy dodajemy kolejne składniki. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajka, mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki zaczną się łączyć dodać roztopione i przestudzone masło i nadal wyrabiać. Cisto powinno być jednolite i elastyczne. W razie konieczności podsypać mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 60 minut.

Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Ciasto wyjąć na blat posypany odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 12 części. lekko rozpłaszczyć nałożyć łyżeczkę truskawek. Skleić i uformować bułeczki. Odłożyć na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem ( u mnie blaszka 25x35 cm). Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. 

Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Gdyby bułeczki zaczęły się mocno spiekać można przykryć je folią aluminiową. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







1 komentarz:

  1. Czy mogę schować ciasto wyrośnięte do lodówki i za parę godzin upiec?

    OdpowiedzUsuń