Tiramisu na biszkoptach z truskawkami - Przygotuj w 10 minut

 Składniki:
(blaszka 20x30 cm)

  1. Biszkopty podłużne 400g
  2. Śmietana 30% 500 ml
  3. Mascarpone 250g
  4. Truskawki 300g
  5. cukier puder 4 łyżki
  6. Kawa zaparzona 250 ml
  7. Kakao do posypania 
Przygotowanie: 

Przygotwać szklankę kawy rozpuszczalnej lub z ekspresu i odstawi do przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubić mikserem z cukrem pudrem. Gdy masa zacznie gęstnięć dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować do uzyskania jednolitego, gęstego kremu.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty na krótko zamoczyć w kawie i odrazu układać na blaszce. ( kawę najlepiej przelać do głębokiego talerza lub miseczki). Na biszkopty wyłożyć połowę kremu śmietankowego.

Na kremie układamy truskawki pokrojone na plasterki i lekko dociskamy do kremu.

Wykładamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą i pozostały krem. Na wierzch ciasta posypać kakao. Schłodzić w lodówce na minimum 2 godziny. U mnie chłodziło się całą noc. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











Komentarze