Truskawkowiec bez pieczenia - potrzebujesz tylko 4 składniki !

 Składniki:
(blaszka 25x35 cm)

  1. Herbatniki podwójne opakowanie 400 g
  2. Śmietanka 30 % 400 ml
  3. Truskawki 800 g
  4. Galaretka truskawkowa 4
Przygotowanie:

Dwie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do przestudzenia.

Połowę truskawek zblendować na mus. Zagotować, zdjąć z z ognia i wsypać dwa pozostałe opakowania galaretek w proszku. Całość energicznie wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, a następnie na najwolniejszych obrotach miksera lub szpatułką wymieszać z przestudzonym, ale cały czas płynnym musem truskawkowym. Mój mus był odpowiednio słodki, bo truskawki były bardzo słodkie . W razie konieczności dosłodzić cukrem pudrem 1-2 łyżki. Wstawić do lodówki na kilka minut, aby masa lekko zgęstniała ok. 5 minut. 

W tym czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i warstwą herbatników. Wylać mus truskawkowy i rozsmarować. Przykryć kolejną warstwą herbatników i włożyć do lodówki na 20 minut lub dłużej do czasu wystudzenia i tężenia pozostałych galaretek.

Ciasto wyjąć z lodówki. Ułożyć pozostałą połowę truskawek pokrojonych na mniejsze części. Całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:















Komentarze

Prześlij komentarz