Składniki:
(szklanka 250 ml)
- Cukinia 600 g ( u mnie 3 małe)
- Jajka 2
- Bułka tarta szklanka ( u mnie zwykła wymieszana z panierką panko)
- Ser twardy 1/2 szklanki ( u mnie parmezan)
- Mąka pszenna 1/2 szklanki
- Sól 1/2 łyżeczki
- Pieprz 1/3 łyżeczki
- Czosnek granulowany lub sproszkowany łyżeczka
- Olej w sprayu
Przygotowanie:
Cukinię umyć, odciąć końcówki. Małe cukinie przekroić wzdłuż po całość na 2 lub 3 części, następnie na pół i na słupki. ( zobacz film poniżej).
Przygotować trzy miseczki. Do jednej wsypać, mąką do drugiej rozmącone jajko, a w trzeciej wymieszać bułkę tartą z parmezanem i przyprawami.
Cukinie obtoczyć w mące, jajku i na końcu w panierce z bułki tartej.
Przed samym pieczeniem frytki spryskać olejem w sprayu.
Frytki upiekłam we frytkownicy beztłuszczowej Instant Vortex Plus Clear Cook. Frytkownice nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy 10 minut.
Frytki układam bezpośrednio na nieprzywierającą płytę z lekkimi odstępami między frytkami.
Frytki możemy upiec w tradycyjnym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-25 minut. Frytki mają być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Gotowe podajemy z ulubionymi sosami.
Frytkownica powietrzna pobiera 5 razy mniej energii elektrycznej w porównaniu z tradycyjnym piekarnikiem. Oprzędzamy czas i pieniądze.
Wszystkich zainteresowanych odsyłam do sklepu gdzie znajdziecie więcej informacji na temat tej frytkownicy: https://www.mocsokow.pl/pl/products/instant-vortex-plus-clear-cook-703
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Co roku mam tyle cukinii, że brakuje mi pomysłów co z nią robić.
OdpowiedzUsuń