Ślimaczki z ciasta francuskiego z salami - Błyskawiczna przekąska

Składniki:

1. Płat ciasta francuskiego
2. Salami 75 g
3. Ser żółty w plastrach 150 g
4. Papryka 1/3
5. kukurydza konserwowa 100 g
6. Musztarda Kielecka delikatesowa łyżeczka
7. Ketchup Kielecki pikantny łyżka
8. Zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Płat ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować łyżką Ketchupu Kieleckiego pikantnego oraz
łyżeczką Musztardy Kieleckiej delikatesowej.

Na cieście układamy plasterki sera i salami zostawiając kawałek wolnego miejsca bez
dodatków, aby ciasto lepiej się skleiło przy zwijaniu.

Posypujemy pokrojoną w kosteczkę papryką, kukurydzą konserwową oraz ziołami. Całość
zwijamy w rulon zaczynając od krótszego boku.

Ciasto kroimy nożem na roladki grubości ok 1,5 cm. Z podanej porcji wychodzi ok. 10-12
ślimaczków.

Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20-25 minut do
ładnego zarumienia w temperaturze 180 stopni. (pieczemy bez termoobiegu.) Smacznego!

Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









Komentarze

  1. Zawsze powtarzam, medal dla tego kto wymyślił ciasto francuskie, a gotowe ciasto to już w ogóle dwa medale 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie, lubię ciasto francuskie wytrawnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz