Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

🛒 Składniki:

Mąka 600 g + łyżka do rozczynu
Mleko 1 i 1/3 szklanki
Cukier 1/2 szklanki + łyżka do rozczynu
Drożdże 45 g
Masło 120 g
Jajka 2
Żółtka 2
Śliwki 500 hg
Kruszonka: Mąka 100g + masło 50 g + cukier 50g

🔪 Przygotowanie:

Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru i 1/3 szklanki letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut.


Do misy robota wsypujemy mąkę, mleko, cukier, jajka, żółtka i wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy robotem i gdy składniki zaczną się łączyć dodajemy roztopione i przestudzone masło. Całość jeszcze wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto wychodzi lejące i takie też powinno być.


Odstawiamy do wypełnienia na półtorej godziny. Po tym czasie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie na blaszce . Na wierzch układamy połówki śliwek oraz kruszonkę .


Ciasto odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzania piekarnika .

🔗 Linki:

PRZEPIS: https://www.kulinarneprzygody.com/post/ciasto-dro%C5%BCd%C5%BCowe-ze-%C5%9Bliwkami-i-kruszonk%C4%85
                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 📺 Obejrzyj:


✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#ciastodrożdżowe #drożdżoweześliwkami #przepisnaciastodrożdżowe

Komentarze