Domowe jagodzianki z kruszonką

 

🛒 Składniki:

( na 12 jagodzianek, szklanka 250 ml)

Rozczyn
40 g drożdży
1/2 szklanki mleka
łyżka cukru
łyżka mąki

Ciasto: 
550 g mąki pszennej
1 jako + 1 żółtko
4 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
80 g masła
szczypta soli

Jagodowe nadzienie:
Jagody 450 g
Cukier puder łyżka
Mąka ziemniaczana łyżka

Dodatkowo:

Lukier lub kruszonka ( 50g masła + 40 g cukru + 90g mąki)
Białko + 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

PRZEPIS: https://www.kulinarneprzygody.com/post/domowe-jagodzianki-z-kruszonk%C4%85

🔪 Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy lekko mleko. W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy 1/2 szklankę letniego mleka i łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut minut do wyrośnięcia.


Do miski dodaje letnie mleko, cukier, żółtka, rozczyn drożdżowy i mąkę. Ciasto wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym. Gdy składniki zaczną się łączyć wlać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić jednolite, elastyczne i nieklejące się ciasto. W razie konieczności podsypać ciasto mąką.


Ciasto wkładamy do miski, przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( podwojenie swojej objętości ok.45 minut). 

🔗 Linki:


                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 📺 Obejrzyj:


✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#jagodzianki #jagodziankizkruszonką #jagodziankiprzepis

Komentarze