Przygotuj pyszny obiad z krótkim czasie w Szybkowarze. Karkówkę z warzywami przygotowałam w multicookerze InstantPot z funcją AirFryer - Frytkownicy beztłuszczowej. Mięso jest miękkie, soczyste i przygotowane w szybkim czasie. Więcej informacji na temat tego urządzenia znajdziecie w linku poniżej:
https://www.mocsokow.pl/pl/products/instant-pot-pro-crisp-8-air-fryer-614
Składniki:
- Karkówka 800 g
- Papryka ( u mnie 1/2 zielonej i 1/2 czerwonej)
- Marchew średnia
- Pieczarki 100 g
- Cebula
- Czosnek 2 ząbki
- Ziele angielskie 2
- Liść laurowy 2
- Bulion lub woda 500 ml
- Koncentrat pomidorowy 2 pełne łyżeczki
- Sól
- Pieprz
+ opcjonalnie 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Karkówkę pokroić na grubsze plastry. Doprawić z każdej strony solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę. ( Jeśli mamy czas można zamarynować mięso nawet dzień wcześniej).
Cebulę, pieczarki i marchew pokroić na plastry lub półplastry, czosnek na połówki i paprykę na paski.
Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz. Całość wymieszać łyżką.
Warzywa przełożyć do multicookera, dodać mięso, ziele i liść laurowy. Całość zalać bulionem lub wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym.
Zamykamy pokrywę garnka i ustawiamy gotowanie pod ciśnieniem na wysokim poziomie na 30 minut. Po tym czasie mięso jest idealnie mięciutkie. Mięso i warzywa Wyjmujemy na półmisek. Pozostały wywar zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozrobionymi w niewielkiej ilości wody. W ten sposób uzyskujemy pyszny sos do karkówki.
Karkówkę można przygotować w piekarniku. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 1-1,5 h w zależności od grubości mięsa.
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz