Karkówka w sosie z warzywami - Pyszny obiad

 Przygotuj pyszny obiad z krótkim czasie w Szybkowarze. Karkówkę z warzywami  przygotowałam w multicookerze InstantPot z funcją AirFryer - Frytkownicy beztłuszczowej. Mięso jest miękkie, soczyste i przygotowane w szybkim czasie. Więcej informacji na temat tego urządzenia znajdziecie w linku poniżej:

 https://www.mocsokow.pl/pl/products/instant-pot-pro-crisp-8-air-fryer-614

Składniki:

  1. Karkówka 800 g
  2. Papryka ( u mnie 1/2 zielonej i 1/2 czerwonej)
  3. Marchew średnia
  4. Pieczarki 100 g
  5. Cebula
  6. Czosnek 2 ząbki
  7. Ziele angielskie 2
  8. Liść laurowy 2
  9. Bulion lub woda 500 ml
  10. Koncentrat pomidorowy 2 pełne łyżeczki
  11. Sól
  12. Pieprz
    + opcjonalnie 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 
Przygotowanie:

Karkówkę pokroić na grubsze plastry. Doprawić z każdej strony solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę. ( Jeśli mamy czas można zamarynować mięso nawet dzień wcześniej).

Cebulę, pieczarki i marchew pokroić na plastry lub półplastry, czosnek na połówki i paprykę na paski.
Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz. Całość wymieszać łyżką.

Warzywa przełożyć do multicookera, dodać mięso, ziele i liść laurowy. Całość zalać bulionem lub wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym.

Zamykamy pokrywę garnka i ustawiamy gotowanie pod ciśnieniem na wysokim poziomie na 30 minut. Po tym czasie mięso jest idealnie mięciutkie. Mięso i warzywa Wyjmujemy na półmisek. Pozostały wywar zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozrobionymi w niewielkiej ilości wody. W ten sposób uzyskujemy pyszny sos do karkówki.

Karkówkę można przygotować w piekarniku. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 1-1,5 h w zależności od grubości mięsa.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:



















Komentarze