🛒 Składniki:
(szklanka 250 ml, składniki na 12 sztuk)
Rozczyn:
Drożdże 40 g
Łyżka cukru
Łyżka mąki
Mleko letnie 1/4 szklanki
Ciasto:
Mąka pszenna 500 g
Masło 70 g
Cukier 4 łyżki
Mleko letnie 1/2 szklanki
Jajka 2 + 1 do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Sól szczypta
Nadzienie:
Borówki 400-500 g (można dodać inne owoce, powidła, czekoladę, budyń, twaróg)
Kruszonka:
Masło 25 g
Cukier 25 g
Mąka 50 g
🔪 Przygotowanie:
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, wyrobić do powstania kruszonki i schłodzić w lodówce.
Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać pozostałe mleko i roztopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto ręcznie lub robotem. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.
Ciasto wyjąć na blat posypany odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 12 części. lekko rozpłaszczyć nałożyć borówki lub inne nadzienie. Skleić i uformować bułeczki. Odłożyć na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem sklejeniem do dołu. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Po tym czasie posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 25 minut. Smacznego!
🔗 Linki:
📺 Obejrzyj:
✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka
#odrywanebułeczki #drożdżowebułeczki #bułeczkizkruszonką
Komentarze
Prześlij komentarz