馃尪 Og贸rki z chilli 馃尪

 

馃洅 Sk艂adniki:

( na 6 s艂oik贸w po 500 ml)
( szklanka 250 ml)

Og贸rki 3 kg
S贸l 4 艂y偶ki
Czosnek g艂贸wka
Papryka chilli 3 艂y偶eczki
Papryka chilli 艣wie偶a 1 ma艂a

Zalewa:
Cukier 350 g
Ocet 1 i 1/2 szklanki
Woda 1/2 szklanki
Olej 10 艂y偶ek
Li艣膰 laurowy 3
Ziele angielskie 6 kulek
Pieprz czarny w kulkach 艂y偶eczka


馃敧 Przygotowanie:

Og贸rki umy膰 odkroi膰 ko艅c贸wki, ma艂e podzieli膰 na po艂贸wki, wi臋ksze na 膰wiartki lub grube plastry, prze艂o偶y膰 do garnka lub miski, doda膰 s贸l wymiesza膰 i odstawi膰 na 5 godzin.


Po tym czasie odla膰 powsta艂膮 wod臋, doda膰 papryk臋 w proszku oraz 艣wie偶膮 pokrojon膮 na plasterki i czosnek przeci艣ni臋ty przez prask臋.


Sk艂adniki na zalew臋 wymiesza膰 w garnku i zagotowa膰 . Gor膮c膮 zalew臋 wla膰 do og贸rk贸w i wymiesza膰. Odstawi膰 na godzin臋 i w tym czasie przemiesza膰 jeszcze raz lub dwa.


Po godzinie og贸rki przek艂adamy do czystych s艂oik贸w, wk艂adamy bardzo ciasno, li艣膰 laurowy, ziele angielskie, pieprz i papryczk臋 chilli rozdzieli膰 na wszystkie s艂oiki. Zala膰 s艂oiki przygotowan膮 zalew膮 zostawiaj膮c ok. 1 cm wolnej przestrzeni.


Z uwagi na fakt, 偶e og贸rki ciasno wk艂adamy warto w艂o偶y膰 艂y偶k臋 lub widelec do s艂oika i dotkn膮膰 dna, aby pozby膰 si臋 powsta艂ego ewentualnego powietrza ze s艂oika. Dokr臋ci膰.


Pasteryzowa膰 1o minut. Po pasteryzacji wyj膮膰 s艂oiki, i odstawi膰 do g贸ry dnem do ca艂kowitego przestudzenia. Odnie艣膰 do piwnicy.

馃敆 Linki:


                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 馃摵 Obejrzyj:


✔ Subskrybuj ✔ Udost臋pnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#og贸rkidos艂oik贸w #og贸rkinaostro #og贸rkizchilli

Komentarze