馃珢 Puszyste ciasto z bor贸wkami i kruszonk膮 馃珢

 

馃洅 Sk艂adniki:

(forma 25x35 cm)
(szklanka 250 ml)

Jajka 5
Cukier 1 i 1/3 szklanki
Ma艣lanka 400 ml
Mas艂o 170 g
M膮ka 4 szklanki
Proszek do pieczenia 2 艂y偶eczki
Bor贸wki 300 g
Kruszonka: m膮ka 100 g + mas艂o 50 g + cukier 50 g

馃敧 Przygotowanie:

Sk艂adniki na kruszonk臋 prze艂o偶y膰 do miski, rozetrze膰 w d艂oniach doi powstania kruszonki i odstawi膰 do lod贸wki.


Wszystkie sk艂adniki na ciasto powinny by膰 w temperaturze pokojowej.


Jajka zmiksowa膰 z cukrem na bia艂膮 puszyst膮 mas臋 przez kilka minut. Zmniejszy膰 obroty miksera, doda膰 ma艣lank臋 oraz roztopione i przestudzone mas艂o i kr贸tko zmiksowa膰.


Na koniec doda膰 w kilku partiach m膮k臋 przesian膮 wraz z proszkiem do pieczenia. Ca艂o艣膰 miesza膰 ju偶 tylko za pomoc膮 szpatu艂ki kr贸tko do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. (masa nie musi by膰 jednolita, wa偶ne aby nie by艂o wida膰 "suchej m膮ki").


Ciasto przelewamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia, r贸wnomiernie roz艂o偶y膰, posypa膰 bor贸wkami oraz kruszonk膮.


Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni do tzw. suchego patyczka ok. 45 minut. Gotowe posypa膰 pudrem lub polukrowa膰. Smacznego!

馃敆 Linki:


                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 馃摵 Obejrzyj:


✔ Subskrybuj ✔ Udost臋pnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#ciastozbor贸wkami #prosteciastozowocami #ciastozbor贸wkamiikruszonk膮

Komentarze