Szarlotka bez pieczenia

 

🛒 Składniki:

  • Biszkopty podłużne 110 g
  • Jabłka prażone słoik 900 g
  • Galaretka cytrynowa 2
  • Mascarpone 250 g
  • Śmietanka 30 % 400 g
  • Cukier puder łyżka pełna
  • Orzechy laskowe 50 g

🔪 Przygotowanie:

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 i 1/2 szklance wrzątku ( 625 ml) . Po przestudzeniu wymieszać z jabłkami prażonymi.


Biszkopty ułożyć na blaszce (u mnie tortownica 24 cm), lekko namoczyć w mleku lub wodzie z cytryną.


Gdy galaretka z jabłkami zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopty i odstawić do lodówki do stężenia.


Mascarpone zmiksować ze śmietanką i cukrem pudrem na gęsty krem, w gorące dni dodać śmietan fix dla usztywnienia.


Gotowy krem wyłożyć na zgęstniałą galaretkę z jabłkami. Wierzch posypać orzeszkami, czekoladą, migdałami lub pokruszonymi bezami. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Smacznego!


🔗 Linki:

                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 📺 Obejrzyj:


✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#szarlotkabezpieczenia #jabłecznikbezpieczenia #ciastozjabłkamibezpieczenia

Komentarze