Zapiekanki z mięsem mielonym

 

🛒 Składniki:

1. Bagietka paryska 1
2. Mięso mielone 400 g
3. Cebula 1
4. Pieczarki 150 g
5. Papryka czerwona 1/2
6. Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
7. Sól
8. Pieprz
9. Papryka słodka łyżeczka
10. Ser mozzarella tarta 175 g
11. Majonez Kielecki
12. Ketchup Kielecki

🔪 Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula

zacznie się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki i całość smażymy do momentu

odparowania wody z pieczarek.


Dodajemy mięso mielone, doprawiamy całość solą, pieprzem i słodką papryką.

Całość podsmażamy. Około 3 minuty przed końcem smażenia dodajemy pokrojoną

w kostkę paprykę. Na koniec koncentrat pomidorowy, mieszamy i

ściągamy z ognia.


Do farszu dodajemy 75 g sera i mieszamy.

Bagietkę kroimy na pół, środek lekko ugniatamy lub wydrążamy i nakładamy przygotowany

farsz. Posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10-

15 minut lub do momentu, aż ser ładnie się zapiecze.


Gotowe polewamy ketchupem i Majonezem Kieleckim. Wierzch posypujemy dodatkowo

świeżą bazylią. Smacznego!

🔗 Linki:

                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 📺 Obejrzyj:


✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#zapiekankizmiesemmielonym #zapiekankinabagietce #zapiekankinaobiad

Komentarze