馃洅 Sk艂adniki:
✔ Subskrybuj ✔ Udost臋pnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka
#babkawielkanocna #babkacytrynowa #babkajogurtowa
English version: https://youtu.be/2cGlWTIXsBE
Sk艂adniki:
(szklanka 250 ml, keks贸wka 25x10 cm)
M膮ka szklanka
Budy艅 艣mietankowy 1 40g
Jogurt naturalny 3/4 szklanki
Olej 1/2 szklanki
Jajka 3
Cukier 1/2 szklanki
Sok wyci艣ni臋ty z 1 cytryny
Sk贸rka otarta z jednej cytryny
Proszek do pieczenia 2 艂y偶eczki
Lukier lub cukier poder do posypania.
馃敧 Przygotowanie:
Wszystkie sk艂adniki powinny by膰 w temperaturze pokojowej.
Jajka ubijamy z cukrem na bia艂膮, puszyst膮 mas臋 przez kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej oraz jogurt naturalny. Kolejno dodajemy sk贸rk臋 oraz sok z cytryny.
Na koniec dodajemy przesian膮 m膮k臋 wraz z budyniem i proszkiem i proszkiem do pieczenia. Kr贸tko miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera.
Ciasto przelewamy do keks贸wki wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Wk艂adamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 40 minut. Gotow膮 babk臋 polukrowa膰 lub posypa膰 pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prze艣lij komentarz