🛒 Składniki:
(porcja na 6-8 sztuk, szklanka 250 ml)
Pita:
Mąka pszenna 2,5 szklanki
Woda letnia 220 ml
Olej 2 łyżki
Drożdże 15 g
Sól łyżeczka
Cukier 1/2 łyżeczki
Sos czosnkowy:
Majonez 3 łyżki
Ayran 50 ml @7gun.pl
Czosnek 2 ząbki
Koperek mały pęczek
Sól
Pieprz
Farsz:
Sałata rzymska 1
Papryka 1/2
Cebula czerwona mała
Mięso z uda kurczaka bez skóry 800 g
Przyprawa gyros
#pita #domowapita #chlebkipita #pitazkurczakiem #pitazkurczakiemiwarzywami #przepis #domowyfastfood #kebab #domowykebab #przepis #kulinarneprzygody_
🔪 Przygotowanie:
W misce wymieszać letnią wodę z drożdżami, cukrem oraz solą. Do misy robota przesiewamy mąkę, wlewamy rozrobione drożdże i wyrabiamy jednolite ciasto.
Odstawiamy je do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości.
Podzielić je na 6 lub 8 mniejszych części i rozwałkować na kształt koła ( grubość ok 5 mm). Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut. Pieczemy po 4 okręgi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 220 stopni przez ok 6-8 minut.
Składniki na sos przełożyć do miski i wymieszać. Do sosu użyłam ayranu @7gun.pl znajdziecie do w sklepach sieci Netto.
Kurczaka pokroić, doprawić i usmażyć na patelni.
Upieczone chlebki, rozkroić, posmarować sosem, dodać do środka warzywa, kurczaka i wierzch polać sosem. Smacznego!
[ współpraca reklamowa @7gun.pl ]
Komentarze
Prześlij komentarz