Drożdżówki z budyniem i kruszonką

 

🛒 Składniki:

✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#drożdżówki #drożdżówkizbudyniem #drożdżówkizkruszonką


(szklanka 250 ml, składniki na 12 sztuk)

Rozczyn:
Drożdże 40 g
Cukier łyżka
Mąka pszenna łyżka
Mleko letnie 1/2 szklanki

Ciasto:
Mąka pszenna 500 g
Masło 100 g
Cukier 4 łyżki
Mleko letnie 1/2 szklanki
Jajka 1+1 do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Sól szczypta

Nadzienie:
budyń ugotowany w 400 ml mleka
Kruszonka: 50 g mąki pszennej, 25 g masła, 25 g cukru

🔪 Przygotowanie:

Budyń ugotować zgodnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu w zmniejszonej ilości mleka do 400 ml. Dosłodzić wg uznania. Odstawić do przestudzenia.


Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.


Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól. Dodać jajko, mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.


Ciasto przełożyć na blat, krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoniach na grubość 1 cm. Na każdym kawałku ciasta dnem szklanki zrobić lekkie wgłębienie. Do środka dodajemy przestudzony budyń. Ja dodatkowo dodałam do części drożdżówek świeże maliny.


Brzegi drożdżówek posmarować rozmąconym jajkiem. posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzania piekarnika ok. 10-15 minut.


Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Gotowe posypać pudrem lub polukrować. Smacznego!

🔗 Linki:



                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 📺 Obejrzyj:



Komentarze