🛒 Składniki:
✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka
#ciastozrabaarbarem #ciastobezmiksera #ciastozrabarbaremikruszonką
English version: https://youtu.be/lLvfDCsdHZg
Składniki:
(szklanka 250 ml)
Mąka pszenna tortowa i 2 i 1/2 szklanki
Cukier 3/4 szklanki
Olej 1/2 szklanki
Jajka 2
Maślanka szklanka
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Rabarbar 250 g + łyżka cukru
Kruszonka:
Masło 30 g
Cukier puder 30 g
Mąka 50 g
🔪 Przygotowanie:
Rabarbar pokroić w kostkę zasypać łyżką cukru, wymieszać i odstawić do czasu przygotowania ciasta. (Gdy rabarbar puści sok należy go odlać przez położeniem rabarbaru na ciasto).
Przygotować kruszonkę z podanych składników.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wlewamy maślankę, dodajemy jajka, olej oraz cukier. Wszystko razem mieszamy trzepaczką.
Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i całość bardzo krótko mieszamy. Masa nie musi być jednolita, ważne aby nie było widać suchej mąki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Gotową masę przelać na blaszkę ( u mnie wielkość 30x20) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć rabarbar i kruszonkę. Pieczemy do suchego patyczka przez ok 35 minut. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz