馃崜 Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonk膮 馃崜

 

馃洅 Sk艂adniki:

(szklanka 250 ml, Blaszka 32x22 cm)

Ciasto:
M膮ka pszenna 3 szklanki
Jogurt naturalny g臋sty 330 g
Olej 3/4 szklanki
Cukier 3/4 szklanki
Jajka 3 du偶e
Proszek do pieczenia 2 pe艂ne 艂y偶eczki
Truskawki 300 g

Kruszonka:
M膮ka pszenna tortowa 100 g
Mas艂o zimne 50 g
Cukier puder 50 g

馃敧 Przygotowanie:

Na pocz膮tek przygotowa膰 kruszonk臋. Do miski prze艂o偶y膰 wszystkie sk艂adniki: zimne mas艂o, cukier oraz m膮k臋. Wszystko razem rozciera膰 przez palce do momentu powstania kruszonki. Nast臋pnie sch艂odzi膰 w lod贸wce.


Wszystkie sk艂adniki na ciasto powinny by膰 w temperaturze pokojowej.


Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i mieszamy trzepaczk膮. Dodajemy jogurt, olej wszystko razem kr贸tko mieszamy. Nast臋pnie przesiewamy partiami m膮k臋 wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem wymiesza膰 艂y偶k膮 lub trzepaczk膮 najkr贸cej jak to mo偶liwe. Masa nie musi by膰 jednolita, wa偶ne aby nie by艂o wida膰 suchej m膮ki.


Ciasto prze艂o偶y膰 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia( 32x22 cm). Na wierzch u艂o偶y膰 po艂贸wki truskawek. Na koniec posypa膰 kruszonk膮.


Ciasto wk艂adamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 40 minut. Smacznego!

馃敆 Linki:



                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 馃摵 Obejrzyj:


✔ Subskrybuj ✔ Udost臋pnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#ciastojogurtowe #ciastojogurtoweztruskawakmi #prosteciastozowcamiikruszonk膮

Komentarze