Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

 

🛒 Składniki:

( szklanka 250 ml) ( blaszka 20x30)

Ciasto kruche:
Żółtka 5 sztuk
Masło 200 g
Mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
Cukier puder 4 łyżki
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Pianka:
Białka 5
Cukier szklanka
Olej 1/2 szklanki
Budyń bez cukru 2x 40g

Owoce:
Rabarbar 400-500 g ( można użyć innych owoców)

🔪 Przygotowanie:

Wszystkie składniki przełożyć Do miski i wyrobić jednolite ciasto. Masło najlepiej podzielić na mniejsze części wtedy łatwiej będzie zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto podzielić n dwie części mniejszą i większą w proporcji ok. 70% i 30%. Zawinąć w woreczki. Większy kawałek włożyć do lodówki a mniejszy do zamrażalnika na ok. 30-45 minut.


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć większy kawałek ciasta z lodówki i wylepić nim dno blaszki. Nakłuć widelcem.


Ciasto podpiec w nagrzanym piekarnika do temperatury 180 stopni bez termoobiegu przez ok. 20 minut. Wyjąć i przestudzić.


W tym czasie białka ubić na sztywno. Gdy zaczną się pienić dodawać cukier łyżkami i po każdym dodaniu partii cukru miksować ok. 20 sekund. Zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy proszek budyniowy i po zmiksowaniu wlać powoli olej. Miksować przez chwilę na wolnych obrotach.


Przygotowaną piankę wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar. Na koniec zetrzeć na owoce ciasto z zamrażalnika na tarce.


Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec ok. 40 minut bez termoobiegu. Gotowe można posypać pudrem. Smacznego!

🔗 Linki:


                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 📺 Obejrzyj:


✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#krucheciastozowocami #krucheciastozpiankąirabarbarem #krucheciastozbudyniowąpianką

Komentarze