Malinowa Pianka na biszkopcie z galaretką

 

🛒 Składniki:

(forma 26x26 cm, szklanka 250 ml)

Biszkopt:

Jajka 3 ( w temperaturze pokojowej)
Cukier 1/2 szklanki
Mąka pszenna 1/2 szklanki
Mąka ziemniaczana łyżka z górką

Krem:
Mascarpone 250 g
Śmietanka 30 % 400 ml
Galaretka malinowa 1
Woda szklanka 250 ml
Cukier puder 2 łyżki

Galaretka:
Galaretka malinowa 2
Woda 700 ml
Maliny 450 g

🔪 Przygotowanie:

2 Galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml wrzątku a jedną w 250 ml wrzątku. Odstawić na blacie do przestudzenia.


Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.


Białka ubijamy, gdy zaczną się pienić dodajmy cukier patiami łyżka po łyżce. Po każdym dodaniu łyżki cukry miksujemy ok 15-20 sekund i dopiero dodajemy kolejną łyżkę.


Zmniejszamy obroty miksera. Kolejno dodajemy żółtka cały czas miksując ale zwalniamy obroty miksera o połowę. Żółtka dodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję.


Wyłączamy mikser. Dodajemy przesiane mąki partiami i delikatnie szpatułką mieszamy do połączenia składników.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Biszkopt pieczemy ok.15 minut lub do "suchego patyczka".


Śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy powoli przestudzoną, płynną 1 galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wrzątku. Całość chwilę zmiksować do połączenia się składników.


Biszkopt nasączyć ponczem ( pół szklanki wody+łyżka soku z cytryny) i wyłożyć przygotowany krem śmietanowy, włożyć do schłodzenia do lodówki.


Do przestudzonych galaretek rozpuszczonych w 700 ml wody dodać mrożone lub świeże maliny. Gdy galaretka zacznie tężeć przelać na schłodzone ciasto.


Ponownie włożyć do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. Smacznego!


🔗 Linki:


                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 📺 Obejrzyj:


✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#ciastozmalinami #biszkoptzgalaretką #biszkoptzkrememigalaretką

Komentarze