Racuchy z rabarbarem

 

🛒 Składniki:


(porcja na ok. 20 sztuk, szklanka 250 ml)

Drożdże 30 g
Cukier 2 łyżki
Jajka 2
Masło 25 g
Mąka 2,5 szklanki
Mleko 1,5 szklanki
Sól szczypta
Rabarbar 250-300g
Cukier puder

🔪 Przygotowanie:

Do miski wlewamy letnie mleko, rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, dodajemy roztopione masło, jajka oraz sól i całość mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia się drożdży.


Na koniec do miski przesiewamy mąkę i ponownie mieszamy trzepaczką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut.


W tym czasie rabarbar pokroić w drobną kostkę posypać cukrem i odstawić. Jeśli zbierze się sok odlać go na sicie przed dodaniem do ciasta.


Do wyrośniętego ciasta dodać rabarbar i wymieszać łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony. Posypać pudrem i gotowe! Smacznego!

🔗 Linki:


                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 📺 Obejrzyj:


✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#racuchydrożdżowe #racuchyzrabarbarem #plackizrabarbarem

Komentarze