🍓 Truskawkowy sernik na zimno 🍓

 

🛒 Składniki:

( szklanka o pojemności 250 ml, forma 26x26)
1 kg twarogu z wiaderka
200ml śmietanki 30%

2 galaretki krystaliczne
2 galaretki truskawkowe
500 g truskawek
Biszkopty ok. 200 g

🔪 Przygotowanie:

Dwie galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy i je również odstawiamy do całkowitego przestygnięcie.


Na dno tortownicy wyłożoną papierem wykładamy ciasno biszkopty. Możemy je nasączyć mlekiem lub wodą z dodatkiem cytryny.


Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy ser z wiaderka.


Chwile miksujemy na wolnych obrotach, następnie dodajemy przestudzoną, ale nie tężejące galaretki truskawkową.


Gotową masę serową wylewamy na biszkopty i dokładnie rozprowadzamy po całości. Ciasto wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.


Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.


Gdy masa serowa nie jest już płynna wykładamy na górę przygotowane owoce a na to tężejącą już galaretkę krystaliczną.


Ciasto wkładamy do lodówki ponownie do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

🔗 Linki:


                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 📺 Obejrzyj:


✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#serniknazimno #truskawkowysernik #sernikzgalaretką

Komentarze