馃洅 Sk艂adniki:
✔ Subskrybuj ✔ Udost臋pnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka
#babkawielkanocna #babkacytrynowa #ciastocytrynowe
English Version: https://youtu.be/A_A8BNtzTS8
( keks贸wka 12x30 cm)
* 3/4 szklanki m膮ki tortowej
* 3/4 szklanki m膮ki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 szklanki oleju
* 5 jajek
* 艂y偶eczka proszku do pieczenia
* cytryna
Lukier cytrynowy:
* p贸艂 szklanki cukru pudru
* 2 艂y偶ki soku z cytryny
馃敧 Przygotowanie:
Wszystkie sk艂adniki w temperaturze pokojowej.
Oddzielamy bia艂ka od 偶贸艂tek. Bia艂ka ubijamy na sztywno. Do piany dodajemy cukier partiami ca艂y czas miksuj膮c. Zmniejszamy obroty miksera i r贸wnie偶 patiami ca艂y czas miksuj膮c dodajemy 偶贸艂tka, olej, sok wyci艣ni臋ty z cytryny, sk贸rk膮 otart膮 z cytryny. Na koniec dodajemy przesian膮 m膮k臋 wraz z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy na wolnych obrotach przez chwil臋 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Ciasto przek艂adamy do keks贸wki wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni przez ok 40 minut lub do tzw. " suchego patyczka. Po wystudzeniu polewam lukrem lub posypujemy pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prze艣lij komentarz