馃洅 Sk艂adniki:
✔ Subskrybuj ✔ Udost臋pnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka
#biszkoptmakowy #biszkoptmakowyzbrzoskwiniami #biszkoptzkrememibrzoskwiniami
English version: https://youtu.be/LJOfaW1ndbM
Sk艂adniki:
(forma 20x30 cm)
Biszkopt:
M膮ka pszenna 150 g
Mak suchy mielony 150 g
Cukier 150 g
Jajka 6
Olej rzepakowy 50 ml
Proszek do pieczenia 艂y偶eczka z g贸rk膮
Krem:
艢mietanka 30% 600 ml
Mascarpone 250 g
Cukier puder 2 艂y偶ki
Brzoskwinie z puszki
呕elatyna 4 艂y偶eczki z g贸rk膮
Woda 50 ml
Dodatkowo:
Syrop z brzoskwi艅 do nas膮czenia biszkopt贸w
Do posypania ciasta mieszanka ( siekane orzechy, wi贸rki kokosowe oraz czekolada ) 100 g
馃敧 Przygotowanie:
Jajka powinny by膰 w temperaturze pokojowej.
Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋. Dodajmy cukier patiami 艂y偶ka po 艂y偶ce. Po ka偶dym dodaniu 艂y偶ki cukry miksujemy ok 15-20 sekund i dopiero dodajemy kolejn膮 艂y偶k臋.
Zmniejszamy obroty miksera. Kolejno dodajemy 偶贸艂tka ca艂y czas miksuj膮c ale zwalniamy obroty miksera o po艂ow臋. 呕贸艂tka dodaje pojedynczo i po ka偶dym dodaniu przez chwil臋 miksuj臋.
Do ubitych jajek wsypujemy partiami przesian膮 m膮k臋 wraz z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Ca艂o艣膰 mieszamy szpatu艂k膮, nie miksujemy. Na koniec wlewamy olej Kujawski i delikatnie mieszamy.
Mas臋 na biszkopt przelewamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Pieczemy na opcji g贸ra d贸艂 bez termoobiegu w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka ok. 20-30 minut.
呕elatyn臋 zala膰 zimn膮 wod膮, wymiesza膰 i odstawi膰 do nap臋cznienia na ok. 5 minut. Po tym czasie podgrza膰 do momentu rozpuszczenia si臋 偶elatyny. Uwaga! 偶elatyny nie mo偶na zagotowa膰.
艢mietank臋 ubi膰 na sztywno z mascarpone i 艣mietank膮. Do przestudzonej 偶elatyny doda膰 艂y偶eczk臋 ubitego kremu i energicznie wymiesza膰, a nast臋pnie zahartowan膮 偶elatyn臋 wla膰 do ubitego remu i kr贸tko zmiksowa膰 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
Od艂o偶y膰 do mniejszej miski 1/4 cz臋艣膰 kremu. Do pozosta艂ej cz臋艣ci doda膰 ods膮czone na sicie i pokrojone w kosteczk臋 brzoskwinie i wymiesza膰 szpatu艂k膮.
Przestudzony biszkopt przekroi膰 na p贸艂. Dolny biszkopt nas膮czy膰 syropem z brzoskwi艅 i wy艂o偶y膰 krem z brzoskwiniami. Prze艂o偶y膰 drugim biszkoptem i r贸wnie偶 nas膮czy膰 go syropem z brzoskwi艅. Wy艂o偶y膰 od艂o偶on膮 cz臋艣膰 kremu bez brzoskwi艅 i rozsmarowa膰. Ciasto posypa膰 wi贸rkami wymieszanymi z orzeszkami i czekolad膮. Sch艂odzi膰 w lod贸wce przez ca艂膮 noc. Smacznego!
Komentarze
Prze艣lij komentarz