Krokiety z kapustą i grzybami

 

🛒 Składniki:

( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 12 krokietów)


Naleśniki:


  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Woda 1 i 1/2 szklanki
  • Mleko szklanka
  • Jajko
  • Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie)
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Olej łyżka


Farsz:


  • Kapusta kiszona 800 g
  • Grzyby suszone 40 g
  • Cebula średnia
  • Sól
  • Pieprz


Dodatkowo:

  • Olej do smażenia
  • Bułki tarta
  • Jajko




Witam zapraszam do subskrybowania i komentowania mojego kanału :) nie zapomnijcie o łapce w górze jeśli przepis się spodobał :)

🔪 Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości ok 1 godzinę.


Kapustę ugotować od miękkości z dodatkiem soli i odrobimy cukru. Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na oleju.


W maszynie przemielić kapustę oraz grzyby. ( Możemy również wszystko drobno pokroić). Całość wymieszać dodać podsmażoną cebulkę. Doprawić solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać.


Wszystkie składniki na naleśniki oprócz  mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować.  Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.


Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek.


Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz . Zwijamy najpierw boki a następnie od dołu na trzy razy. (Patrz film poniżej). Zwinięte obtaczać w jajku i w bułce. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!


🔗 Linki:


                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 📺 Obejrzyj:



Komentarze