Makowiec na kruchym cieście - Pleśniak makowy

 

🛒 Składniki:

✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#makowiecnakruchymcieście #pleśniakmakowy #makowieczmielonegomaku

PRZYGOTOWANE MASY MAKOWEJ ❣️❣️❣️

  • Mleko podgrzewamy, gdy będzie gorące wsypujemy mak i mieszamy, dodajemy miód, aromat i masło 40g . Podgrzewamy na wolnym ogniu.
  • Gdy masło się rozpuści dodać bakalie i wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać jajka, miękkie masło 50g oraz mąkę. Całość wymieszać łyżką.

Ciasto:
  • Mąka pszenna 450 g
  • Masło 200g
  • żółtka 5
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa makowa:
  • Mak mielony 400 g
  • Mleko 500 ml
  • Bakalie 300g ( u mnie orzechy włoskie, laskowe, żurawina, morele suszone, rodzynki
  • Aromat migdałowy łyżeczka
  • Miód 8 łyżek
  • Masło 90 g
  • Jajka 4
  • Mąka pszenna łyżka

Pianka z białek:
  • Białka 5
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Budyń śmietankowy bez cukru 1
  • Dodatkowo: powidła lub dżem ok 4 łyżki

🔪 Przygotowanie:

Masa makowa:

Mleko podgrzewamy, gdy będzie gorące wsypujemy mak i mieszamy, dodajemy miód, aromat i masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu.


Gdy masło się rozpuści dodać bakalie i wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać jajka oraz mąkę. Całość wymieszać łyżką.


Ciasto:

Do miski przekładamy mąkę, zimne masło pokrojona na mniejsze kawałki, cukier , żółtka, oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszy kawełek wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika.


Pianka z białek:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy dno większym kawałkiem ciasta. Nakłuwamy widelcem. Smarujemy powidłami i odstawiamy.


W tym czasie białka ubijamy mikserem. Gdy zaczną się pienić dodajemy partiami cukier i po każdym dodaniu cukru chwilę miksujemy.


Do ubitych białek wsypujemy budyń i krótko miksujemy do połączenia składników.


Na surowy spód ciasta posmarowany dżemem wykładamy masę makową. Kolejno ubite białka.


Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach kawałek ciasta z zamrażalnika.


Ciasto pieczemy ok. 60 w temperaturze 170 stopni. Gotowe przestudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

🔗 Linki:

PRZEPIS: 

                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          


 📺 Obejrzyj:



Komentarze