🛒 Składniki:
✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka
#makowiecnakruchymcieście #pleśniakmakowy #makowieczmielonegomaku
PRZYGOTOWANE MASY MAKOWEJ ❣️❣️❣️
- Mleko podgrzewamy, gdy będzie gorące wsypujemy mak i mieszamy, dodajemy miód, aromat i masło 40g . Podgrzewamy na wolnym ogniu.
- Gdy masło się rozpuści dodać bakalie i wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać jajka, miękkie masło 50g oraz mąkę. Całość wymieszać łyżką.
Ciasto:
- Mąka pszenna 450 g
- Masło 200g
- żółtka 5
- Cukier 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Masa makowa:
- Mak mielony 400 g
- Mleko 500 ml
- Bakalie 300g ( u mnie orzechy włoskie, laskowe, żurawina, morele suszone, rodzynki
- Aromat migdałowy łyżeczka
- Miód 8 łyżek
- Masło 90 g
- Jajka 4
- Mąka pszenna łyżka
Pianka z białek:
- Białka 5
- Cukier 1/2 szklanki
- Budyń śmietankowy bez cukru 1
- Dodatkowo: powidła lub dżem ok 4 łyżki
🔪 Przygotowanie:
Masa makowa:
Mleko podgrzewamy, gdy będzie gorące wsypujemy mak i mieszamy, dodajemy miód, aromat i masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu.
Gdy masło się rozpuści dodać bakalie i wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać jajka oraz mąkę. Całość wymieszać łyżką.
Ciasto:
Do miski przekładamy mąkę, zimne masło pokrojona na mniejsze kawałki, cukier , żółtka, oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszy kawełek wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika.
Pianka z białek:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy dno większym kawałkiem ciasta. Nakłuwamy widelcem. Smarujemy powidłami i odstawiamy.
W tym czasie białka ubijamy mikserem. Gdy zaczną się pienić dodajemy partiami cukier i po każdym dodaniu cukru chwilę miksujemy.
Do ubitych białek wsypujemy budyń i krótko miksujemy do połączenia składników.
Na surowy spód ciasta posmarowany dżemem wykładamy masę makową. Kolejno ubite białka.
Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach kawałek ciasta z zamrażalnika.
Ciasto pieczemy ok. 60 w temperaturze 170 stopni. Gotowe przestudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz