🛒 Składniki:
✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka
#naleśnikinasłono #naleśnikizpieczarkami #naleśnikizeszpinakiem
(porcja na 10 sztuk, szklanka 250 ml)
Naleśniki:
- Mąka szklanka
- Woda 3/4 szklanki
- Mleko szklanka
- Jajka 2
- Olej 3 łyżki
- Sól szczypta
Farsz:
- Pieczarki 500 g
- Szpinak baby 200 g
- Suszone pomidory z zalewy 100 g
- Ser żółty 100 g
- Cebula duża
- Czosnek 2 ząbki
- Sól
- Pieprz
🔪 Przygotowanie:
Naleśniki:
Składniki na naleśniki przełożyć do miski i zmiksować. Odstawić gotowe ciasto na 15 minut i po tym czasie usmażyć naleśniki.
Farsz:
Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, gdy zacznie się rumienić dodać pokrojone pieczarki. Podsmażamy do odparowania wody z pieczarek. Pod koniec smażenia dodajemy szpinak i czekamy aż zwiędnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i całość wymieszać. Odstawiamy do przestudzenia.
Farsz nałożyć a naleśniki zwinąć w koperty lub rulony i obsmażyć na maśle lub oleju. Można rownież obtoczyć dodatkowo w jajku i bułce tartej. Smacznego! Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz