🍩🍩 Oponki drożdżowe 🍩🍩

 

🛒 Składniki:

✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#oponki #oponkidrożdżowe #oponkiprzepis



(szklanka 250 ml , porcja na 16 sztuk)

Rozczyn:

  • Drożdże świeże 30 g
  • Cukier łyżka
  • Mąka 2 łyżki
  • Mleko ciepłe 125 ml

Ciasto właściwe:
  • Mąka pszenna 500 g
  • Masło 65 g
  • Mleko 125 ml
  • Żółtka 3
  • Cukier 2 łyżki
  • Sól szczypta
  • Ocet lub spirytus łyżka

Dodatkowo: cukier puder, olej do smażenia 1l

🔪 Przygotowanie:

Do miski przełożyć wszystkie składniki na rozczyn. Rozetrzeć drożdże w mleku i ostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut pod przykryciem.


Do misy robota przełożyć mąkę, cukier, ocet, żółta, mleko i sól całość chwilę wyrabiać . Dodać roztopione masło i całość wyrabiać na najwolniejszych obrotach przez kilka minut.


Ciasto odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości 60-90 minut.

Ciasta domowe


Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią aby się odpowietrzyło. Chwilę wyrobić.


Ciasto dzielimy na 16 kulek. Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć i na środku zrobić dziurkę łyżką, lub palcem.


Uformowane pączki przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15-30 minut.


W garnku rozgrzać tłuszcz do temperatury 175 stopni. Pączki smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Gotowe wyciągamy na ręcznik papierowy. Posypujemy pudrem lub lukrujemy. Smacznego!

🔗 Linki:

PRZEPIS: https://www.kulinarneprzygody.com/post/oponki-dro%C5%BCd%C5%BCowe


                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 📺 Obejrzyj:



Komentarze