🛒 Składniki:
✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka
#oponki #oponkidrożdżowe #oponkiprzepis
(szklanka 250 ml , porcja na 16 sztuk)
Rozczyn:
- Drożdże świeże 30 g
- Cukier łyżka
- Mąka 2 łyżki
- Mleko ciepłe 125 ml
Ciasto właściwe:
- Mąka pszenna 500 g
- Masło 65 g
- Mleko 125 ml
- Żółtka 3
- Cukier 2 łyżki
- Sól szczypta
- Ocet lub spirytus łyżka
Dodatkowo: cukier puder, olej do smażenia 1l
🔪 Przygotowanie:
Do miski przełożyć wszystkie składniki na rozczyn. Rozetrzeć drożdże w mleku i ostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut pod przykryciem.
Do misy robota przełożyć mąkę, cukier, ocet, żółta, mleko i sól całość chwilę wyrabiać . Dodać roztopione masło i całość wyrabiać na najwolniejszych obrotach przez kilka minut.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości 60-90 minut.
Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią aby się odpowietrzyło. Chwilę wyrobić.
Ciasto dzielimy na 16 kulek. Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć i na środku zrobić dziurkę łyżką, lub palcem.
Uformowane pączki przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15-30 minut.
W garnku rozgrzać tłuszcz do temperatury 175 stopni. Pączki smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Gotowe wyciągamy na ręcznik papierowy. Posypujemy pudrem lub lukrujemy. Smacznego!
🔗 Linki:
PRZEPIS: https://www.kulinarneprzygody.com/post/oponki-dro%C5%BCd%C5%BCowe
Komentarze
Prześlij komentarz