馃崉馃ガ馃 Paszteciki krucho-dro偶d偶owe z kapust膮 i grzybami 馃崉馃ガ馃

 

馃洅 Sk艂adniki:

✔ Subskrybuj ✔ Udost臋pnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka


English version: https://youtu.be/7KDYh55Yx_0

Sk艂adniki:
(szklanka 250 ml, porcja ok. 70-80 sztuk)

Ciasto:
M膮ka 4 szklanki
Mas艂o 250 g
艢mietana szklanka
Jajka 2
Dro偶d偶e 40 g
S贸l 1/2 艂y偶eczki

Farsz:
Kapusta kiszona 400 g
grzyby suszone 40-50g
Cebula
S贸l
Pieprz



馃敧 Przygotowanie:

Wszystkie sk艂adniki prze艂o偶y膰 do miski. Dro偶d偶e drobno rozkruszy膰 lub rozmiesza膰 w 艣mietanie i doda膰 do pozosta艂ych sk艂adnik贸w. Wyrobi膰 jednolite ciasto. Prze艂o偶y膰 do woreczka lub zawin膮膰 w foli臋 spo偶ywcz膮 i odstawi膰 na godzin臋 do lod贸wki.


W tym czasie przygotowa膰 farsz.


Namoczone wcze艣niej grzyby ugotowa膰 do mi臋kko艣ci, a nast臋pnie drobno pokroi膰 lub zmieli膰 w maszynce.


Kapust臋 zala膰 niewielk膮 ilo艣ci膮 wody, doda膰 li艣膰 laurowy, ziele angielskie oraz odrobin臋 cukru i ca艂o艣膰 ugotowa膰 do mi臋kko艣ci pod przykryciem przez ok. 20 minut. Drobno pokroi膰 po przestudzeniu.


Na rozgrzanej patelni podsma偶y膰 cebul臋 pokrojon膮 w kostk臋 do zarumieniania. Doda膰 grzyby oraz kapust臋 i ca艂o艣膰 przesma偶y膰 kilka minut. Pod koniec doprawi膰 sol膮 oraz pieprzem.


Sch艂odzone ciasto kr贸tko wyrobi膰, podzieli膰 na dwie cz臋艣ci, ka偶d膮 rozwa艂kowa膰 na blacie posypanym m膮k膮 najlepiej na kszta艂t prostok膮ta o grubo艣ci ok. 2-3 mm. Rozwa艂kowane ciasto podzieli膰 na 3 d艂ugie paski o szeroko艣ci ok. 8 cm. Na 艣rodku ka偶dego pasa roz艂o偶y膰 przygotowany farsz i zwin膮膰 ka偶dy pas sklejaj膮c brzegi. Pokroi膰 na kawa艂ki ok. 5 cm i odk艂adamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia 艂膮czeniem ciasta do do艂u. ( jak przygotowa膰 paszteciki mo偶ecie zobaczy膰 w filmie poni偶ej).


Nastawi膰 piekarnik na 190 stopni. Przed w艂o偶eniem do piekarnika paszteciki posmarowa膰 rozm膮conym jajkiem ewentualnie posypa膰 sezamem lub kminkiem . Piec ok 15 minut do zarumienienia ( g贸ra d贸艂 bez termo obiegu). Smacznego!

馃敆 Linki:


                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 馃摵 Obejrzyj:


#pasztecikikruchodro偶d偶owe #pasztecikiwigilijne #pasztecikizgrzybami

Komentarze