Pieczony boczek rolowany - Domowa wędlina na kanapki

 

🛒 Składniki:

✔ Subskrybuj ✔ Udostępnij ✔ Skomentuj ✔ Zostaw lajka

#Domowawędlina #boczekpieczony #boczekpieczonyrolowany

  • Boczek surowy ok. 1,3 kg
  • Sól łyżeczka
  • Słodka papryka łyżeczka pełna
  • Pieprz łyżeczka płaska
  • Czosnek granulowany łyżeczka
  • Majeranek łyżeczka
  • Pomidory suszone w oleju ok. 8 sztuk

🔪 Przygotowanie:

Boczek oczyścić z ewentualnych chrząstek, skórę można odciąć lub zostawić. U mnie boczek ze skórą , lekko go rozbić od strony bez skóry. Natrzeć z dwóch stron przyprawami. W dwóch rzędach ułożyć suszone pomidory i ciasno zwinąć.


Tak Aby skóra była na zewnątrz. Włożyć do siatki wędliniarskiej lub związać sznurkiem i ostawić do lodówki na 24 godziny.


Po tym czasie krótko obsmażyć boczek z każdej strony na suchej patelni. Około 2 minuty z każdej strony.  Mięso przełóż do rękawa do pieczenia.


Boczek pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 70 minut bez termoobiegu, po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Smacznego!

🔗 Linki:


                     
                   https://www.kulinarneprzygody.com/          

 📺 Obejrzyj:



Komentarze